Πολιτική
Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 13:30

Ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό δύο κατηγορουμένων

Την ταυτοποίηση γενετικού υλικού (DNA) δύο κατηγορούμενων στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, των Απόστολου Πετράκη και Χαράλαμπου Μουστάκα, ανακοίνωσε σήμερα η Αστυνομία. Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Την ταυτοποίηση γενετικού υλικού (DNA) δύο κατηγορούμενων στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ανακοίνωσε σήμερα η Αστυνομία.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του Απόστολου Πετράκη και του Χαράλαμπου Μουστάκα σε αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από την απαγωγή μέχρι την απελευθέρωση του εφοπλιστή. Σύμφωνα με την αστυνομία, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι Πετράκης και Μουστάκας είχαν φυσική παρουσία στην απαγωγή.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. μιλά για εξάρθρωση της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την απαγωγή Παναγόπουλου, ενώ οι συνήγοροι των εγκαλουμένων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία εξάρθρωση, θέτοντας μάλιστα ζητήματα για τα κατηγορητήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε: «Δεν κάνω σχόλιο για μια υπόθεση, που είναι αναμφίβολα μια επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών, με την εξάρθρωση μιας σπείρας με συγκεκριμένη δράση. Και από την άλλη, πρόκειται για μια υπόθεση της οποίας μόλις αρχίζει η δικαστική διερεύνηση. Είμαι βέβαιος, ότι εσείς, με την κοινή λογική, θα βάλετε τις δυο απόψεις στη ζυγαριά και θα καταλήξετε στις δικές σας κρίσεις. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω».

Σε ερώτημα για το πού αποδίδει η κυβέρνηση μερίδιο επιτυχίας -στην ΕΛ.ΑΣ., ή την ΕΥΠ, ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Στις ελληνικές διωκτικές αρχές αποδίδεται η επιτυχία συνολικά».

«Όταν αξιοποιούνται οι υποδομές και η τεχνογνωσία υπάρχουν αποτελέσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας επιτυχία της ΕΛΑΣ την εξιχνίαση της απαγωγής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμη ότι η Αστυνομία πρέπει να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, που έχει χαθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο συντονισμός γινόταν μέσα από τις φυλακές, χαρακτήρισε «αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τα σωφρονιστικά καταστήματα».

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον πρωθυπουργό την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, μετά και τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της απαγωγής. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και ειδικότερα το θέμα των κινητών κινητών τηλεφώνων μέσα στις φυλακές και οι άδειες των κρατουμένων.

«Τοποθετήσαμε σε συγκεκριμένα καταστήματα ανιχνευτές κινητών και πήραμε μέτρα εύρεσης των κινητών μέσα απο αυξημένες διαδικασίες ελέγχου ... Έχουμε βρει τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες 214 κινητά που νομίζω οτι είναι ένας αριθμός πρωτοφανής», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον Real FM.

«Δεν ισχυρίζομαι ούτε ότι εξυγιάνθηκε στους πέντε μήνες υπό την πολιτική ηγεσία αυτού του υπουργείου το σωφρονιστικό σύστημα, ούτε αυτό είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί, τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο... Απλώς θέλω να αποτιμήσω δίκαια τα μέτρα που έχουν ληφθεί», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Την Τρίτη που πέρασε, ψηφίστηκε από Βουλή τελικά το νομοθέτημα, που βάζει διαφορετικούς όρους στη χρήση κινητών στους κρατουμένους και απαγορεύει τη χρήση κινητών από τους φύλακες. Νομίζω ότι αυτό το πλαίσιο, θα επιτρέψει να πάμε καλύτερα στα θέματα των κινητών και θα πάμε ακόμη καλύτερα με την ταυτοποίηση των καρτοκινητών που είναι ένα άλλο θέμα».

«Είμαι σχετικά ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, υπάρχει όμως μία τεράστια πρόκληση. Χρειαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε ένα σύγχρονο και αποδεκτό σωφρονιστικό σύστημα. Είμαστε στο στάδιο των προσπαθειών και στη δημιουργία μιας συνολικής φιλοσοφίας αντιμετώπισης των προβλημάτων», κατέληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η ηγεσία της Δικαιοσύνης

Παρουσία του κ. Δένδια ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αρχικά, συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο και τους νέους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου και ακολούθως, με το νέο πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, ολοκληρώνοντας τη σειρά των συναντήσεών του με το νέο πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οπως είπε ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ, Π. Πικραμμένος, κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως θα έχουν μια γόνιμη συνεργασία. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Κούρτης, παρουσίασε στον πρωθυπουργό τους δυο νέους αντιπροέδρους, τους κ.κ. Δημακόπουλο και Λασκαράτο, ενώ στις δηλώσεις του ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο.