Πολιτιστικά
Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 14:58

Στο διαδίκτυο η παλαιότερη Βίβλος

Οι περίπου 800 διασωθείσες σελίδες της παλαιότερης Βίβλου επανενώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο.

Οι περίπου 800 διασωθείσες σελίδες της παλαιότερης Βίβλου επανενώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο.

Οι επισκέπτες του www.codexsinaiticus.org μπορούν να δουν πλέον ψηφιακές φωτογραφίες περισσότερων από τις μισές σελίδες του χειρογράφου του Σιναϊτικού Κώδικα (Codex Sinaiticus). Ο Σιναϊτικός Κώδικας γράφτηκε στο χέρι στα ελληνικά από τέσσερις αντιγραφείς, πάνω σε δέρμα ζώου, στα μέσα του 4ου αι. μ.Χ.

«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους γραπτούς θησαυρούς στον κόσμο», όπως είπε ο επικεφαλής των δυτικών χειρογράφων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, Σκοτ ΜακΚέντρικ. «Αυτό το χειρόγραφο 1.600 ετών προσφέρει ένα παράθυρο στην ανάπτυξη του πρώιμου χριστιανισμού… Η διαθεσιμότητα του εικονικού χειρογράφου σε μελετητές από όλο τον κόσμο δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασία που δεν θα ήταν δυνατές πριν από μερικά χρόνια», συμπλήρωσε.

Η αυθεντική εκδοχή περιελάμβανε περίπου 1.460 σελίδες, με διαστάσεις 40Χ35 εκατοστά η καθεμία.

Για 1.500 χρόνια, ο Σιναϊτικός Κώδικας βρισκόταν στη Μονή του Σινά. Το 1844 μοιράστηκε μεταξύ της Μονής, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, της Αιγύπτου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας και της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία.

Πιστεύεται ότι επιβίωσε με τη βοήθεια του ξηρού αέρα της ερήμου, που θεωρείται ιδανικός για τη συντήρησή χειρογράφων.

Οι διασωθείσες σελίδες περιλαμβάνουν ολόκληρη την Καινή Διαθήκη και το παλαιότερο αντίγραφο των Ευαγγελίων, καθώς και τη μισή Παλαιά Διαθήκη.

Για το έργο της «εικονικής επανένωσης» της Βίβλου χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά ερωτήματα, όπως για το ποιο θρησκευτικό τάγμα το συνέγραψε, πού και πόσο καιρό πήρε, παραμένουν αναπάντητα.

Πηγές: Reuters, BBC