Πολιτική
Τρίτη, 07 Ιουλίου 2009 10:52

Κ. Σκανδαλίδης: Πόθεν έσχες και για τα κόμματα

Πόθεν έσχες και για τα κόμματα, με δημόσιους απολογισμούς και ονομαστικοποιημένες συνδρομές, προτείνει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Πόθεν έσχες και για τα κόμματα, με δημόσιους απολογισμούς και ονομαστικοποιημένες συνδρομές, προτείνει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι ηδη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και την ενημέρωση για το πόθεν έσχες έχουν δρομολογηθεί διαφανείς και ουσιαστικές διαδικασίες.

Στην αναφορά του στην υπόθεση της Siemens, o κ. Σκανδαλίδης κάνει λόγο για ατελείωτη υποκρισία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον Θ. Τσουκάτο, την αθωότητα ή την ενοχή του. Αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, την παθογένεια των σύγχρονων δημοκρατιών και τη σχέση πολιτικής και πολιτικού χρήματος. Αφορά τον φαύλο κύκλο προεκλογικών δαπανών που ξεκινά από την ανάγκη των κομμάτων για να καλύψουν τα προεκλογικά έξοδα, συνεχίζει με την ιδιωτική χρηματοδότηση και καταλήγει η μερίδα του λέοντος πάνω από 70%-80% να επιστρέφει στα παντοδύναμα ΜΜΕ και στις εταιρείες επικοινωνίας. Ποιος, λοιπόν, διεκδικεί τον ρόλο του τιμητή και του δικαστή; Από εκεί ξεκινά η ατέλειωτη υποκρισία».

«Εμείς δεν είμαστε δικαστήριο ούτε δικαστές και δεν μπορεί συλλήβδην να γίνουμε κατηγορούμενοι. Δεν μπορεί να μπει από το παράθυρο της συνολικής απαξίωσης ο “μπερλουσκονισμός” στο πολιτικό μας σύστημα. Τις θεσμικές ανατροπές τις προτείναμε και ως κυβέρνηση θα τις εφαρμόσουμε αμέσως. Νέος εκλογικός νόμος, πόθεν έσχες σε ανεξάρτητη αρχή, ονομαστικοποιημένη και μέσω τραπεζικών λογαριασμών συνδρομή, απόλυτη διαφάνεια με δημόσιους απολογισμούς στα οικονομικά κομμάτων και πολιτική δήμευση μη νομίμως κτηθέντων περιουσιακών στοιχείων», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο κ. Σκανδαλίδης.

Όσον για τον πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι «ζει κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες ομηρείας». «Είναι όμηρος των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που αναγκάζεται να πάρει, επειδή δεν μπορεί και δεν θέλει να θίξει τα κατεστημένα συμφέροντα. Είναι όμηρος της τυχοδιωκτικής πολιτικής του για τα σκάνδαλα. Είναι όμηρος της ασταθούς και οριακής πλειοψηφίας των βουλευτών του. Και μετά τις εκλογές έγινε όμηρος του Γ. Καρατζαφέρη», σημειώνει ο πρώην υπουργός.