Κόσμος
Τρίτη, 07 Ιουλίου 2009 11:33

Ομπάμα: Να ξεπεραστεί η καχυποψία του Ψυχρού Πολέμου

Να ξεπεράσουν την καχυποψία του Ψυχρού Πολέμου κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας το «βαθύ σεβασμό του» για την κληρονομιά της χώρας, κατά τη διάρκεια σημαντικής ομιλίας του σε τελειόφοιτους της Νέας Οικονομικής Σχολής της Μόσχας.

Να ξεπεράσουν την καχυποψία του Ψυχρού Πολέμου κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας το «βαθύ σεβασμό του» για την κληρονομιά της χώρας, κατά τη διάρκεια σημαντικής ομιλίας του σε τελειόφοιτους της Νέας Οικονομικής Σχολής της Μόσχας.

Όπως είπε στο ακροατήριό του, ήταν «η τελευταία γενιά» που γεννήθηκε σε έναν «διχασμένο κόσμο».

«Η Αμερική επιθυμεί μία ισχυρή, ειρηνική και ευημερούσα Ρωσία», όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Στα θεμελιώδη ζητήματα που θα διαμορφώσουν αυτόν τον αιώνα, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι μοιράζονται κοινά συμφέροντα που αποτελούν τη βάση συνεργασίας».

Απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον περιορισμό της εξάπλωσης ων πυρηνικών όπλων. Εάν επιτύχουν να αποτρέψουν τη Β. Κορέα και τον Ιράν από το να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα, δεν θα υπάρξει ανάγκη για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, όπως είπε.

«Αν η απειλή από το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν πάψει να υφίσταται, η κινητήριος δύναμη για την πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη θα πάψει να υφίσταται», δήλωσε.

«Το μέλλον δεν ανήκει σε όσους συγκεντρώνουν στρατεύματα στο έδαφος ή θάβουν πυραύλους κάτω από το έδαφος», είπε στο νεαρό του ακροατήριο. «Το μέλλον ανήκει στους νέους ανθρώπους με την παιδεία και τη φαντασία να δημιουργήσουν».

Πρόσθεσε ότι η επιτυχία στον 21ο αιώνα προϋποθέτει οικονομίες που λειτουργούν με σεβασμό στο νόμο.

«Οι άνθρωποι παντού πρέπει να έχουν το δικαίωμα του επιχειρείν ή της εκπαίδευσης χωρίς να δωροδοκούν», όπως είπε, αναφερόμενος προφανώς στη διαφθορά που ακόμα και η ρωσική ηγεσία παραδέχεται ότι πλήττει τη ρωσική κοινωνία.

Ο Ομπάμα υπήρξε προσεκτικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αποφεύγοντας να επικρίνει άμεσα το Κρεμλίνο, ενώ ανέφερε επανειλημμένως ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να επιβάλλουν οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης σε άλλες χώρες. Επισήμανε ωστόσο ότι «οι κυβερνήσεις που υπηρετούν το λαό τους επιβιώνουν και ευημερούν, οι κυβερνήσεις που υπηρετούν μόνο τη δική τους δύναμη δεν τα καταφέρνουν».

Προώθηση των εμπορικών σχέσεων

O Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Ρωσία, που στόχο έχει να τεθούν σε νέες βάσεις οι σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες έφτασαν στο ναδίρ επί προεδρίας Μπους.

Αργότερα, παρέστη σε επιχειρηματικό συνέδριο μαζί με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβένετφ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να προωθήσουν τη διαφάνεια και την κυριαρχία του νόμου για να εξασφαλίσουν οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις.Πρόσθεσε ότι επιθυμεί οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ να αυξηθούν από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 35 δισ. δολαρίων ετησίως, τα οποία, όπως σημείωσε, δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό δυναμικό για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί να ενταχθεί στον Παγκόσμο Οργανισμό Εμπορίου.

«Ο δρόμος (για τον ΠΟΕ) αποδείχθηκε ότι είναι μακρύς και δύσκολος.Ειλικρινά κουραστήκαμε-16 χρόνια.Αλλά ελπίζουμε ότι τώρα μία ασφαλής μεταρρύθμιση σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε το συντομότερο δυνατό»,πρόσθεσε.

Συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε πρωινό μαζί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για εμφανή αμηχανία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε αναφέρει ότι ο Πούτιν είναι προσκολλημένος στον ψυχροπολεμικό τρόπο σκέψης. Σε σημερινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν έχει κάνει «εκπληκτική δουλειά» ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι μπορεί να μην συμφωνήσουν σε όλα, αλλά είχαν μία εξαιρετική ευκαιρία να βάλουν τις σχέσεις τους σε πιο σταθερό δρόμο.

Πηγή: Reuters, ΒΒC, CNN, AΠΕ-ΜΠΕ