Tην ετήσια έκθεσή της για το 2008 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ενισχύσεων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Tην ετήσια έκθεσή της για το 2008 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ενισχύσεων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, στόχος του προγράμματος ενισχύσεων είναι η διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ, και την προετοιμασία για την εφαρμογή της έννομης τάξης της ΕΕ. Συνολικά διατίθενται 259 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος κατά την περίοδο 2006-2011.
Τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην προσαρμογή με βάση τα πρότυπα της ΕΕ σε τομείς όπως υδροδότηση, η επεξεργασία λυμάτων, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, ο ενεργειακός εφοδιασμός και οι τηλεπικοινωνίες. Παρέχονται επιχορηγήσεις σε ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών, όπως σε σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , αγρότες, μικρές επιχειρήσεις, σχολεία, χωριά. Στους Τουρκοκυπρίους παρέχεται η απαραίτητη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη με στόχο την καλύτερη κατανόηση των κανόνων της ΕΕ και την προετοιμασία της εφαρμογής τους μετά την επανένωση ενώ υποστηρίζονται ακόμη μέτρα για τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων.
Μετά την έγκριση της έκθεσης, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε: «Θα επιθυμούσα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που η συνδρομή της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα προσφέρει πλέον χειροπιαστά οφέλη στην καθημερινή ζωή: προσφέρονται υποτροφίες σε σπουδαστές και εκπαιδευτικούς για διαμονή ενός έτους στο εξωτερικό, και χορηγείται στήριξη σε γεωργούς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σχολεία, χωριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χάρη στο πρόγραμμα ενισχύσεων, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την ημέρα της επανένωσης. Οι συνομιλίες που διεξάγονται για τη διευθέτηση των διαφορών εξακολουθούν να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Επιτροπής και παρέχεται κάθε στήριξη στις προσπάθειες των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.»
Στη διάρκεια του 2008 υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ και εκταμιεύτηκαν 13 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Μαΐου η συνολική αξία των συμβάσεων έφθασε τα 84,5 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε ανήλθε σε 38,5 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι μέχρι τα τέλη του 2009 πρέπει να απορροφηθούν τα υπόλοιπα κονδύλια με τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων, ενώ η εφαρμογή μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια καθώς έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί και προσκλήσεις υποβολής προσφορών που αναμένεται να καλύψουν το σύνολο των υπολοίπων κονδυλίων.
Μεταξύ των σχεδίων που υλοποιήθηκαν το 2008 περιλαμβάνονται έργα για τη βελτίωση χωριών, υποτροφίες για 122 σπουδαστές και εκπαιδευτικούς για σπουδές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, 13 επιχορηγήσεις σε σχολεία και 26 επιχορηγήσεις σε γεωργούς για τη βελτίωση της συλλογής γάλακτος. Δόθηκε στήριξη για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων εκτός της ζώνης ασφαλείας και η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος χορηγός της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Πραγματοποιήθηκαν 220 σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την «έννομη τάξη της ΕΕ» για Τουρκοκυπρίους εμπειρογνώμονες. Το πρόγραμμα ενισχύσεων εφαρμόζεται από την Επιτροπή, είτε άμεσα, μέσω ειδικής ομάδας διαχείρισης, είτε σε συνεργασία με το Πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς οργανώσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ