Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τη συμμόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου σχετικά με τη λαθρομετανάστευση έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τη συμμόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου σχετικά με τη λαθρομετανάστευση έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος στη συνεδρίαση συζητήθηκε η στρατηγική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης, επαναλαμβάνοντας πως αυξήθηκε η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 και να υπογράψει συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προαναγγέλλοντας ότι η Ελλάδα θα ξαναθέσει το θέμα στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών στη Στοκχόλμη στις 16 του μηνός, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε: «Θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο τόνισε και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ, ότι από εδώ και πέρα -ιδίως δηλαδή μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ¶συλο- η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, αυτή η μη συμμόρφωση της Τουρκίας, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία»
Ερωτηθείς αν σε επίπεδο διαχείρισης το ΚΥΣΕΑ κατέληξε σε κάποιες αποφάσεις, ο υπουργός απάντησε πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγελθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως προωθείται η δημιουργία νέων Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών. Σημείωσε τέλος, για άλλη μία φορά, ότι η χώρα μας θα έχει πλέον και την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν, αφού τροποποιηθούν οι οργανισμοί των Ταμείων εκείνων τα οποία μπορούν πλέον να μας χρηματοδοτήσουν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στις δικές του δηλώσεις, γνωστοποίησε ότι ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους σχεδιασμούς του υπουργείου του, οι οποίοι -όπως είπε- έχουν γίνει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών. Στο σημείο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την ανάγκη «να προχωρήσουμε προς τις κατευθύνσεις που έχουν χαραχθεί, ώστε να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα, που έχουν προκύψει στη Σομαλία με την καταπολέμηση της πειρατείας».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν έγινε αναφορά, ενώ σε ερώτημα αν θα αυξηθεί η ελληνική δύναμη που μετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, ούτε τέτοια συζήτηση. Σημείωσε δε, πως «οι ελληνικές δυνάμεις, που μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, είναι σε πολύ χαμηλότερο όριο από την οροφή, που έχει οριοθετήσει το ΚΥΣΕΑ».
Σε ό,τι αφορά το διοικητή του στρατηγείου στη Λάρισα, ο υπουργός Αμυνας επεσήμανε πως όποιας εθνικότητας και αν είναι ο διοικητής, δεν έχει αρμοδιότητα στον εθνικό εναέριο χώρο και αυτό -σημείωσε- καταγράφεται ρητά, στα κείμενα της νέας δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ. «Κατά συνέπεια», κατέληξε, «ο,τιδήποτε συμβαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει το ΑΤΑ με το αρχηγείο της Λάρισας».