Παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους, επισημαίνουν στην κοινή τους διακήρυξη οι G8. Συμφωνία για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας.
Παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους, επισημαίνουν στην κοινή τους διακήρυξη οι G8, που συνέρχονται στη σεισμόπληκτη Λ' ¶κουϊλα της Ιταλίας.
«Εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα» σημειώνουν χαρακτηριστικά και δεσμεύονται να κάνουν «χωριστά και συλλογικά όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε ένα σταθερό δρόμο ανάπτυξης».
Οι G8 κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου. Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο Σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύεων της Ε.Ε. Φρέντρικ Ράινφελντ. «Το μεγάλο επίτευγμα από τη σύνοδο μέχρι στιγμής είναι πως συμφώνησαν οι ΗΠΑ με την τήρηση του στόχου των δύο βαθμών στη θερμοκρασία του πλανήτη. Αυτό σημειώνεται στο τελικό κείμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η παγκόσμια πρόκληση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με την παγκόσμια δράση. Για αυτό πρέπει να επαναλάβουμε τη θέληση μας να μοιραστούμε με όλες τις χώρες το στόχο της μείωσης κατά 50% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων μέχρι το 2050. Υποστηρίζουμε επίσης την μείωση των εκπομπών των αερίων στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990 ή τα πρόσφατα έτη» αναφέρεται συγκεκριμένα στο κείμενο της διακήρυξης της συνόδου.
«Οι δύο βαθμοί είναι τώρα ο κοινός μας στόχος» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ¶νγκελα Μέρκελ. «Συμφωνήσαμε για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από τους 2 βαθμούς. Αυτή είναι μία ιστορική συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα με την τελική διακήρυξη, η G8 επιθυμεί όλες οι χώρες να συμφωνήσουν στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.
Η Κομισιόν έχει ήδη υιοθετήσει το στόχο των δύο βαθμών, ο οποίος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτεί τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.