Πολιτική
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 12:47

WWF Ελλάς: Απειλή για τους Εθνικούς Δρυμούς οι κλιματικές αλλαγές

Οι κλιματικές αλλαγές θα θέσουν σε τρομερή δοκιμασία τους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα επιστημονικής έκθεσης που εκπόνησε από κοινού το WWF Ελλάς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με αντικείμενο την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον.

Οι κλιματικές αλλαγές θα θέσουν σε τρομερή δοκιμασία τους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα επιστημονικής έκθεσης που εκπόνησε από κοινού το WWF Ελλάς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με αντικείμενο την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον (2021-2050). Πρόκειται για μελέτη που δείχνει για πρώτη φορά τι μας περιμένει αύριο, αναφορικά με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και την επιρροή τους στις αστικές, τουριστικές, γεωργικές και δασικές περιοχές, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ζωής του τόπου. Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα ανακοινωθούν επίσημα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της νέας μελέτης, την περίοδο 2021-2050 προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας, κατά 5 (Αίνος Κεφαλλονιάς) έως 15 ημέρες (Οίτη και Πάρνηθα). Διαπιστώνεται επίσης ότι κατά μέσο όρο η μέγιστη θερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2οC περίπου στους δρυμούς Βίκου-Αώου, Πίνδου, Ολύμπου, Παρνασσού και Πρεσπών. Επίσης, η χειμερινή βροχόπτωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί σχεδόν σε όλους τους δρυμούς έως και 15%. Ανησυχητικό είναι τέλος το γεγονός ότι γενικά αναμένεται αύξηση των περιόδων ανομβρίας κατά μία έως δυο εβδομάδες.

Όλες αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικά την οικολογική κατάσταση των περιοχών αυτών, αλλά και την ευπάθειά τους σε διάφορους παράγοντες όπως πυρκαγιές και ασθένειες. Τα δασικά οικοσυστήματα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι ξηράνσεις δέντρων, οι ανατροπές στους αναπαραγωγικούς κύκλους των φυτών και των ζώων που ζουν στα δάση και ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών. Τέτοιες επιπτώσεις έχουν ήδη διαπιστωθεί σε πολλά δάση της χώρας μας, παρότι για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια συγκεκριμένης εκτίμησης και μελλοντικής τους πρόβλεψης.

Σύμφωνα με την WWF Ελλάς, μπροστά σε αυτές τις πιθανώς καταστροφικές αλλαγές, είναι αναγκαίο η Ελληνική Πολιτεία να προτάξει μία συντεταγμένη πολιτική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει:

• αναθεώρηση του συστήματος δασικής διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή,

• ενίσχυση των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη προστασίας και διαχείρισης των δασών

• δέσμη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων που αναμένεται να προκύψουν, όπως μεγα-πυρκαγιές, μαζικές ξηράνσεις και εξάπλωση ασθενειών.