Πολιτική
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 16:14

Κριτική Παπανδρέου στην πολιτική της Ε.Ε.στη Μεσόγειο

Κριτική στην πολιτική της Ε.Ε. στη Μεσόγειο άσκησε από το βήμα του Ευρω-Μεσογειακού Επιχειρηματικού Forum ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Η Ε.Ε. κυριαρχείται από νεοσυντηρητικές δυνάμεις που λειτουργούν φοβικά απέναντι στις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί τεράστιες ιστορικές ευκαιρίες».

Κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα, άσκησε από το βήμα του Ευρω-Μεσογειακού Επιχειρηματικού Forum ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Όπως υποστήριξε, η Ε.Ε. κυριαρχείται από νεοσυντηρητικές δυνάμεις που λειτουργούν φοβικά απέναντι στις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί τεράστιες ιστορικές ευκαιρίες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προωθήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μορφές ευρω - μεσογειακής συνεργασίας.

Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ευρωμεσογειακές σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον πόλεμο του Λιβάνου πριν τρία χρόνια, τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα λίγους μήνες νωρίτερα, τις συγκρούσεις στην Τεχεράνη που επηρεάζουν την περιοχή, το μέλλον του Ιράκ, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του πληθυσμού στη νότια πλευρά της Μεσογείου σε συνδυασμό με τη μείωση και γήρανση στο Βορρά.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ευρωμεσογειακών σχέσεων που είναι η επίλυση του Μεσανατολικού, η ασφάλεια των επενδύσεων σε συμφωνία με την ΕΕ και η ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των ενδοπεριφερειακών συναλλαγών.

Η Ελλάδα, κατέληξε, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που θα υπάρξει «λαού θέλοντος», ώστε η χώρα να αποκτήσει πρωτοβουλίες και σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, χρονολογία συμβολική, καθώς τότε θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όσον αφορά τέλος την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως το Κυπριακό, τα θέματα της μετανάστευσης και οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα είναι τα κλειδιά για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων αναφορικά με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας τον επόμενο Δεκέμβριο.