Πολιτική
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 19:42

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την οικονομία

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση επί τους νομοσχεδίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξάπελυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση κυρίως για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ σημειώθηκε και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση επί τους νομοσχεδίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξάπελυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση κυρίως για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ σημειώθηκε και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για επιμονή της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, υποστηρίζοντας πως οι «φοροεπιδρομές» αποτελούν εν πολλοίς, το παρεπόμενο της διαπραγματευτικής αδράνειας της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πηγή του προβλήματός μας, είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο Σύμφωνο» υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος. «Δεν έχω ξαναδεί τόσο κοιμισμένη κυβέρνηση. Εδώ έχει γίνει φόβητρο το όνομα Αλμούνια. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής της νέας Κομισιόν; Γιατί έδωσε την συναίνεσή της για τον κ. Μπαρόζο; Τι είναι ο Μπαρόζο; Κανένας φιλέλληνας; Κανείς συγγενής σας; Κατάλαβε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες με δομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα; Γιατί δεν θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας της Ε.Ε., ή αυτό που πιστεύουμε εμείς - την κατάρρευση του συμφώνου σταθερότητας; Πού είναι ο Πρωθυπουργός; Γιατί δεν πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής; Πού είναι ο υπουργός Οικονομίας; Ακόμα και ο κ. Σαρκοζί κατάφερε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εστιατόρια. Εμείς δεν ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε;» αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους σημείωσε πως για την κυβέρνηση, «ούτε περιβάλλον υπάρχει, ούτε φαινόμενο θερμοκηπίου, ή πολεοδομία. Τα υποτάσσετε όλα στα τριάκοντα αργύρια στον κ. Αλμούνια και λέτε στον πολίτη: «Λάδωσε το κράτος για να κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία σου»...»

Αναφερόμενος τέλος, στην ουσία του νομοσχεδίου, που επιχειρεί συν τοις άλλοις να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή μέσω σχέσεων εταιρειών του ίδιου ομίλου που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως «οι ενδοομιλικές συναλλαγές σημαίνουν στην πράξη να παίρνει ο κόσμος το γάλα, ή τα σαπούνια, σε διπλάσια τιμή απ’ ό,τι πουλιούνται στο Βερολίνο, από την ίδια εταιρεία και αλυσίδα. Εσείς βλέπετε μόνον φορολογικά το θέμα και δεν ενδιαφέρεστε που αντιμετωπίζονται οι έλληνες καταναλωτές ως οι ηλίθιοι της Ε.Ε. Από το 1994 έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος, αλλά έχουμε ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών. Αφήνετε απ’ έξω και τις υπεράκτιες εταιρείες...».

Σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε εκτιμήσει πως η κυβέρνηση καλλιεργεί την «ψευδαίσθηση» πως είναι δυνατόν να εκπληρωθεί ο στόχος για προσαρμογή του ελλείμματος στο 3% έως 3,7% του ΑΕΠ, την ώρα μάλιστα που την δυνατότητα αυτή αμφισβητεί και ο πρώην υπουργός, Γ. Αλογοσκούφης.

Κατά της «χαλάρωσης» σε σχέση με τους στόχους του Συμφώνου, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την Ελλάδα, διόγκωση του ελλείμματος.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, σημείωσε πως «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν το δημόσιο έλλειμμα έκλεισε στο 5% του ΑΕΠ το 2008. Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, που ήταν επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τα είπε σωστά σε εσάς σε πρόσφατη συνέντευξή του: Προτιμά λέει, την πειθαρχία του Συμφώνου για να υπάρχει μια νοικοκυρεμένη οικονομία, παρά να δει τη χώρα μας να κατασπαράσσεται από τη διεθνή τοκογλυφία, στο όνομα μιας αριστερής φιλολαϊκής αφέλειας»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ