Πολιτική
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 10:29

ΑΠΘ: Διεθνές συνέδριο για τη νανοτεχνολογία

Το 6ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (ΝΝ09) θα πραγματοποιηθεί, και για τη φετινή χρονιά, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από 13 έως και 15 Ιουλίου 2009.

Το 6ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (ΝΝ09) θα πραγματοποιηθεί, και για τη φετινή χρονιά, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από 13 έως και 15 Ιουλίου 2009.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθεί και το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (SS-NN09), από τις 11 έως και τις 17 Ιουλίου 2009. Η διοργάνωση γίνεται από το Διατμηματικό - Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες» του Α.Π.Θ και υποστηρίζεται από το Θεματικό Δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN».

Το NN09 αποτελεί την ετήσια συνάντηση των επιστημόνων, ερευνητών, μηχανικών και των εταιρειών που ενδιαφέρονται και ειδικεύονται στην περιοχή των Νανοεπιστημών & Νανοτεχνολογιών. Σκοπός του Συνεδρίου ΝΝ09 είναι να προάγει τις επιστημονικές συζητήσεις, τη δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων στα θέματα των Νανοεπιστημών & Νανοτεχνολογιών, όπως επίσης και να γνωστοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Οι θεματικές ενότητές του NN09 είναι:

• Οργανικά Ηλεκτρονικά και Νανοηλεκτρονική

• Νανοβιοτεχνολογία και Νανοϊατρική

• Λεπτά Υμένια, Μετα-υλικά και Spintronics

• Νανοϋλικά και Νανομηχανική

• Νανοτεχνολογία στην Ενέργεια και το Περιβάλλον

• Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Νανοκλίμακα

• Νανοτεχνολογία στην Ασφάλεια και την Εκπαίδευση

• Νανομετρολογία & Επιστημονικά Όργανα

• Εμπορευματοποίηση της Νανοτεχνολογίας

και περιλαμβάνουν περισσότερες από 250 συμμετοχές από 40 χώρες και προσκεκλημένες ομιλίες από διεθνώς διακεκριμένους Επιστήμονες, Ερευνητές και Ειδικούς στον τομέα της βιομηχανίας, προφορικές παρουσιάσεις και παρουσιάσεις αφίσας. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Επιστημονικών Οργάνων που σχετίζονται με τη Νανοτεχνολογία.

Το SS-NN09 διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο ΑΠΘ με σκοπό να προσφέρει μια λεπτομερή παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με τις Νανοεπιστήμες, και τις προοπτικές για μεταφορά αυτών των εξελίξεων στους τομείς των Νανοτεχνολογιών. Στο SS-NN09 θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 φοιτητές και επιστήμονες από 25 χώρες. Στόχος του SS-NN09 είναι η εκπαίδευση των ερευνητών, αποφοίτων και των νέων στους τομείς των νανοεπιστημών και νανοτεχνολογιών.

Το NN09 και το SS-NN09 έχουν καθιερωθεί ως τα σημαντικότερα γεγονότα στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας στη Νότια Ευρώπη, ενδυναμώνοντας έτσι το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Α.Π.Θ. σε αυτό το πεδίο. Πληροφορίες σχετικά με το NN09 και SS-NN09 δίνονται στην Ιστοσελίδα http://nnconf.physics.auth.gr/ .

Το Συνέδριο υποστηρίζεται από το θεματικό δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ (http://www.nanonet.gr) και είναι μία πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2003 από το Α.Π.Θ., για την προώθηση της συνεργασίας και επικοινωνίας ερευνητικών και επιχειρηματικών φορέων που ασχολούνται ενεργά με τον τομέα των Νανοτεχνολογιών και Nανοβιοτεχνολογιών. Σήμερα, συμμετέχουν 155 Εργαστήρια από την Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο το συντονισμό των δράσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, στα πλαίσια των Ν&Ν και την ενίσχυση των δεσμών του με την παραγωγή.

Οι Θεματικές Ενότητες του NANONET καλύπτουν: α) Νανοϋλικά - Οργανικά Ηλεκτρονικά & Nανοηλεκτρονική & Νανομηχανική, Νανοβιοτεχνολογία & Νανοϊατρική, Νανοτεχνολογία στην Ενέργεια & Περιβάλλον.

Η λειτουργία του Δικτύου αποκτά βαρύνουσα σημασία στην εποχή μας καθώς οι ραγδαίως αναπτυσσόμενες περιοχές των Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης των σύγχρονων τεχνολογιών και οικονομιών.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών του ΝΑΝΟΝΕΤ την Τρίτη 14 Ιουλίου 2009 στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.

Επίσης, η στενή σύνδεση και αλληλεπίδραση του Δικτύου ΝΑΝΟΝΕΤ με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες” του Α.Π.Θ. έχει σαν αποτέλεσμα την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των νέων επιστημόνων ικανών να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις των Ν&Ν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ολοένα και υψηλότερες απαιτήσεις του επιστημονικού και βιομηχανικού τομέα.