Κόσμος
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 09:20

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται στις 30 Αυγούστου

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές αποφάσισαν να προκηρύξουν στις 30 Αυγούστου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο ¶σο και το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, μία μέρα μετά την οδυνηρή ήττα τους στις τοπικές εκλογές στο Τόκιο, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές αποφάσισαν να προκηρύξουν στις 30 Αυγούστου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο ¶σο και το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Μία μέρα μετά την οδυνηρή ήττα του κόμματός του στις τοπικές εκλογές στο Τόκιο, ο ¶σο είχε σήμερα διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους για τη χάραξη στρατηγικής του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος (PLD).

Σύμφωνα με τον εγχώριο Τύπο, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αποφάσισαν να διαλύσουν τη Βουλή στις 21 Ιουλίου και να καθορίσουν στις 30 Αυγούστου την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 40 ετών, το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις εκλογές. Μεγάλος νικητής ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας (PDJ), το οποίο και θεωρείται πλέον φαβορί για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να θέσει τέρμα στην κυριαρχία των Συντηρητικών του PLD επί περίπου μισό αιώνα.

Tο PDJ εξασφάλισε στις τοπικές εκλογές 54 έδρες, 20 περισσότερες από ό,τι είχε πριν από πέντε χρόνια, το PLD 38 έδρες και ο σύμμαχος του New Komeito 23 έδρες. Οι υπόλοιπες 127 έδρες πηγαίνουν σε υποψηφίους της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο