Κόσμος
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 21:41

Συνάντηση Ομπάμα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο της G8 στο Πίτσμπουργκ το Σεπτέμβριο προσκάλεσε σήμερα την Ολλανδία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στο Λευκό Οίκο.

Να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο της G8 στο Πίτσμπουργκ το Σεπτέμβριο προσκάλεσε σήμερα την Ολλανδία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε διαθέτει τις γνώσεις για τη σύνοδο των ηγετών.

«Πιστεύουμε ότι η Ολλανδία δεν είναι απλώς μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αλλά και η πιο ενεργή διεθνώς, ενώ και ο πρωθυπουργός έχει ειδική γνώση και εμπειρία στη συνεργασία με τους ηγέτες του κόσμου», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από την συνάντηση του με τον Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στο Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, για το «σημαντικό ρόλο» που έχει παίξει ο ολλανδικός στρατός στο Αφγανιστάν, την κλιματική αλλαγή καθώς και την ευρωπαϊκή βοήθεια στο κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ολλανδία δε θα γυρίσει την πλάτη της στους Αφγανούς. «Πρέπει να έχουμε το αίσθημα της ευθύνης. Αν υπάρχουν ανάγκες θα εξετάσουμε σοβαρά το ζήτημα», πρόσθεσε ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, αναφερόμενος στην πρόταση Ομπάμα για παραμονή των ολλανδικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά από το καλοκαίρι του 2010.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters