Πολιτική
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 13:41

Γ. Παπανδρέου: Η 15η Ιουλίου ημέρα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό

«Τριάντα πέντε χρόνια μετά από το πραξικόπημα στην Κύπρο, δεν ξεχνάμε και δεν λησμονούμε ότι η τραγωδία της Κύπρου ήταν η αφορμή για το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη μνήμη όσων έπεσαν προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία το 1974. Καταδικάζει επίσης τις τουρκικές προκλήσεις.

«Τριάντα πέντε χρόνια μετά από το πραξικόπημα στην Κύπρο, δεν ξεχνάμε και δεν λησμονούμε ότι η τραγωδία της Κύπρου, του Κυπριακού Ελληνισμού, ήταν η αφορμή για το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη μνήμη όσων έπεσαν προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία το 1974.

«Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης, πόνου και συλλογικής περισυλλογής για ολόκληρο τον Ελληνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε επίσης πως «είναι θλιβερό, εδώ και 35 χρόνια, το Κυπριακό ζήτημα να παραμένει ανοιχτό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία».

Υπογράμμισε ακόμα ότι η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία και τόνισε: «Προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης και επίλυσης σοβαρών ζητημάτων».

Συνέδεσε επίσης τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό με τη στάση, που πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα επανεξεταστούν οι σχέσεις Ευρωπαίκής Ενωσης - Τουρκίας».

«Είναι μια ευκαιρία και για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέλειψε να πει «κάτι που οφείλει να έχει ως οδηγό της, ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη στάση της Ελλάδας, το Δεκέμβριο, δεδομένη».