Νέους κανόνες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, με στόχο να μην επαναληφθεί μία κρίση όπως η πρόσφατη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, η Ε.Ε. θα σημάνει «κοινοτικό συναγερμό» σε περίπτωση που η ΕΕ απολέσει πάνω από το 10% των εισαγωγών σε φ.α.
Νέους κανόνες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, με στόχο να μην επαναληφθεί μία κρίση όπως η πρόσφατη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, η Κομισιόν θα σημάνει «κοινοτικό συναγερμό» σε περίπτωση που η ΕΕ απολέσει πάνω από το 10% των εισαγωγών σε φυσικό αέριο ή σε περίπτωση εθνικής κρίσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλλουν στην αδιάκοπη κυκλοφορία του φυσικού αερίου από τα σύνορά τους.
Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2010, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να έχουν καταστρώσει σχέδιο για τη διαφοροποίηση των δικτύων τους και την αντιμετώπιση κρίσεων. Μέχρι το 2014, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι υποδομές τους είναι διαφοροποιημένες σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη διακοπή παροχής αερίου από τη σημαντικότερη, για το καθένα, πηγή για δύο μήνες, σε πολύ ψυχρές καιρικές συνθήκες.
Ο κανονισμός επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη θα αναλαμβάνουν εγκαίρως δράση, με στόχο την πρόληψη και το μετριασμό των επιπτώσεων ενδεχομένων διαταραχών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να δημιουργήσει μηχανισμούς συνεργασίας των κρατών στην περίπτωση προβλημάτων στον εφοδιασμό.
«Η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της κατά τις προηγούμενες κρίσεις και να φροντίσει ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην μείνουν ξανά μέσα στο κρύο εξαιτίας δικών τους λαθών. Αυτή η πρόταση της Επιτροπής θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να προετοιμασθούν και να συνεργασθούν στο μέλλον σε περιπτώσεις διακοπής της παροχής φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία δεν επιθυμούν η ΕΕ να ασκεί εξουσία στον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων, παρά τις συχνές τους εκκλήσεις προς την Κομισιόν για συντονισμό των προσπαθειών.
Η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ, ενώ σχεδόν το 80% από αυτό περνάει από τους αγωγούς της Ουκρανίας. Πρόσφατες διαμαρτυρίες από την πλευρά της Ρωσίας για καθυστέρηση πληρωμών από την Ουκρανία έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για νέα κρίση.
Πηγή: Reuters, europa.eu