Πολιτική
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 22:18

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης

Την εκτίμηση ότι το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου σε λίγα χέρια φθάνει στο τέλος του και αντικαθίσταται από αυτό της πράσινης ανάπτυξης έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, στη Σκιάθο.

Την εκτίμηση ότι το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου σε λίγα χέρια φθάνει στο τέλος του και αντικαθίσταται από αυτό της πράσινης ανάπτυξης έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, στη Σκιάθο.

Υποστήριξε δε πως η πράσινη ανάπτυξη διασφαλίζει πέντε στόχους: πρώτον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τρίτον, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με επένδυση στον άνθρωπο, τέταρτον, απαλλαγή της δημοκρατίας από το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος και πέμπτον, καθιστά την Ελλάδα μια χώρα ανοιχτών οριζόντων που μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε ένα ευνοούμενο κράτος με αποτέλεσμα ο πολίτης να βομβαρδίζεται καθημερινά με αποκαλύψεις διαφθοράς και πρόσθεσε ότι υπηρετεί μόνο ειδικά συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζο Στίνγκλιτς, ο πρόεδρος της Greenpeace Γκέρτ Λέιπολντ και η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ο κ. Στίνγκλιτς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απελευθέρωση των αγορών αποδείχθηκε πως δεν ήταν προς το συμφέρον των πολιτών και ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ήταν ένα «τυχαίο ατύχημα». Τα προβλήματα, πρόσθεσε, δεν είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, αλλά κάποιων πολιτικών με πολλά ψεγάδια.

Εμφανίστηκε δε απαισιόδοξος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι ισχνή και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική αντίδραση.

Κατηγόρησε, επίσης, τις τράπεζες ότι παρότι έχουν πάρει μεγάλη βοήθεια για να ορθοποδήσουν, δεν ενστερνίζονται τις νέες απόψεις και έχουν ως μόνο γνώμονα το κέρδος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Greenpeace τόνισε πως η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θέμα που αφορά μόνο ένα κόμμα, αλλά ευρύτερα τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι έχει τρομακτικές δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να επενδύσει σε αυτές.

Η κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα ζούμε μια πολύπλευρη κρίση από την οποία ο κόσμος που θα προκύψει πρέπει να είναι πιο δίκαιος.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, αλλά ότι έχουν απογοητευθεί από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ