Αθλητικά
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 09:25

Μέλμπεργκ: «Η καλύτερη επιλογή ο Ολυμπιιακός»

Ως καλύτερη επιλογή χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό ο Όλαφ Μέλμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr. Ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους» επειδή έδειξαν ενδιαφέρον από την αρχή για αυτόν. Στόχος το νταμπλ και το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη.

Ως καλύτερη επιλογή χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό ο Όλαφ Μέλμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr. Ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους» επειδή έδειξαν ενδιαφέρον από την αρχή για αυτόν. Κληθείς να σχολιάσει το χαρακτηρισμό «νέο Μέλμπεργκ» για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, Ματίας Μπιέρσμιρ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα κοιτάξω αν έχει μούσι και θα σας πω». Ο Σκανδιναβός άσος έθεσε ως στόχο το νταμπλ και το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Ολυμπιακό;

Είμαι όμορφα, είναι καλά εδώ και δουλεύουμε σκληρά για να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει. Είναι μια περίοδος προετοιμασίας για το Τσάμπιονς Λιγκ και τα παιχνίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ σημαντικά. Σίγουρα δεν γίνεται να είμαστε όλοι σε τοπ φόρμα, αλλά σε μερικές εβδομάδες όταν θα έρθουν τα μεγάλα παιχνίδια θα είμαστε έτοιμοι.

Τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό πως τα περιμένεις;

(… γέλια) Δεν ξέρω πολύς κόσμος συζητάει αυτά τα ματς, μου έχουν μιλήσει ήδη για αυτά τα παιχνίδια, έχω καταλάβει πόσο σημαντικά είναι για το κλαμπ και για τον κόσμο μας. Έχω παίξει σε μερικά ντέρμπι στην καριέρα μου, προφανώς το μεγαλύτερο είναι το Μπέρμιγχαμ-Αστον Βίλα. Γιατί ήταν ένα μας πολύ σημαντικό για όλη την πόλη, όλοι ασχολούνται γιΆ αυτό. Ξέρω τα μεγάλα παιχνίδια, αλλλά τώρα προέχει η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι πολύ σημαντικά παιχνίδια για την ομάδα, πρέπει να μπούμε στους ομίλους και μετά θα έρθει ο Παναθηναϊκός και τα άλλα παιχνίδια.

Εναντίον του Σισέ έχεις αγωνιστεί στην Αγγλία;

Δεν το νομίζω. Ήταν τραυματίας άλλωστε ο Σισέ για ένα μεγάλο διάστημα, είχε σοβαρό τραυματισμό είχε μείνει για ένα μεγάλο χρόνο έξω. Δεν νομίζω να είχα παίξει εναντίον του, είχε σπάσει το πόδι του.

Όλοι περιμένουν την δική σας κόντρα. Εσύ πως το βλέπεις αυτό;

Δεν ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί ακόμη αυτό πάρα πολύ, το ότι θα μαρκάρω τον Σισέ. Τώρα είμαστε στην προετοιμασία και το μυαλό μου είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει να σκεφτώ αυτό, πιστεύω πως θα κάνουμε καλή προετοιμασία και θα μιλήσουμε αρκετά πριν από τα ματς με τον ΠΑΟ. Τώρα είμαστε συγκεντρωμένοι για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι η περίοδος της προετοιμασίας.

Γιατί επέλεξες τον Ολυμπιακό τελικά;

Έδειξε ενδιαφέρον από την αρχή για εμένα, είναι αλήθεια πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κλαμπ, με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα. Και στην Ευρώπη έχει καλό όνομα, μια ομάδα με πολύ κόσμο που την ακολουθεί παντού, όπου και να παίζει. Έδειξε ότι με ήθελε, ήρθε ο μάνατζερ μου και μου το είπε. Πέρσι έπαιξα στην Γιουβέντους είχα αρκετά παιχνίδια και πολλά από αυτά σημαντικά. ¶λλαξαν πολλά, όμως, εκεί, ο προπονητής… Πήραν αρκετούς παίκτες και ένοιωσα ότι έπρεπε να κάνω μια κίνηση για να φύγω. Δεν είμαι 21, είμαι 31 ετών και θεώρησα ότι ήταν ένα πολύ καλό βήμα να το κάνω τώρα. Μπορώ να παίξω για τρεις σεζόν ακόμη σε υψηλό επίπεδο και θέλω να δείξω τι αξίζω και στον Ολυμπιακό.

Έχεις μιλήσει με τον Ζέτερμπεργκ που έχει αγωνιστείς στον Ολυμπιακό;

Δεν τον ξέρω προσωπικά, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, ούτε στην Εθνική ομάδα δεν έχει τύχει να παίξουμε μαζί. Ήταν και αυτός σε μεγάλες ομάδες, αλλά δεν έτυχε ποτέ να παίξουμε μαζί. Δεν τον ξέρω προσωπικά πάντως.

Πριν έρθεις εδώ, είχες μιλήσει με τον Νίλσον ή με τον Μαστόροβιτς για σου πουν για Ολυμπιακό;

Ναι είχα μιλήσει μαζί τους, ο ατζέντης μου είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε τον Ζέτερμπεργκ, όταν αυτός ήταν παίκτης και μου είχε μιλήσει και αυτός για την Ελλάδα. Μου είχε μεταφέρει μερικές αναμνήσεις του Παρ απο τον Ολυμπιακό. Μίλησα πολύ και με τον Νίλσον και με τον Μαϊστόροβιτς, μου είπαν κάποια πράγματα για το ελληνικό πρωτάθλημα για την Αθήνα και για την ομάδα, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν μου είπαν πολλά πράγματα για τον Ολυμπιακό γιατί ο ένας παίζει στην ΑΕΚ και ο άλλος έπαιζε στον Παναθηναϊκό.

Γνωρίζεις τον Μπιαρσμιρ που πήγε στον Παναθηναϊκό;

Τον ξέρω σαν όνομα, δεν τον έχω συναντήσει, δεν τον έχω δει να παίζει. Λείπω πολλά χρόνια από την Σουηδία, αυτός έπαιζε εκεί. Είναι 21 χρονών εγώ είμαι 31 ετών, είναι νεαρός παίκτης έχουμε διαφορά στην ηλικία, αλλά πιστεύω ότι έχει πάει καλά στην Σουηδία και θα δούμε τώρα πως θα πάει στον Παναθηναϊκό.

Τελικά πόσο κοντά ήσουν στον Παναθηναϊκό, πριν κλείσεις στον Ολυμπιακό;

Είχα κάποιες επιλογές τις οποίες σκέφτηκα πριν υπογράψω στον Ολυμπιακό. Ξέρετε και έξω από την Ελλάδα είχα προτάσεις, όλα συνέβησαν γρήγορα, όπως και οι αλλαγές που έγιναν στην Γιουβέντους. Ήμουν λίγο στεναχωρημένος με αυτά που έγιναν στην Γιουβέντους γιατί είχα παίξει 35 ματς, μετά όλα έγιναν ξαφνικά. Είχα κάποιες προτάσεις από ομάδες, αλλά δεν θέλω να τις πω. Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα και ελπίζω αυτό να βγει και στην πραγματικότητα.

Λένε ότι ο Μπιαρσμιρ είναι ο νέος Μέλμπεργκ του σουηδικού ποδοσφαίρου. Εσύ τι λες για αυτό;

Δεν ξέρω. Θα κοιτάξω αν έχει μούσι και θα σας πω (… γέλια). Μπορεί να είναι καλή μεταγραφή, αλλά δεν ξέρω. Δεν τον έχω δει να παίζει για να έχω άποψη για τις ικανότητες του.

Παίζουμε στην ίδια θέση, αυτός στον Παναθηναϊκό, εγώ στον Ολυμπιακό. Καταλαβαίνω τι θα γράφετε για μας…

Όταν ήρθε ο Μπιαρσμιρ στο αεροδρόμιο είπε πως εγώ θα νικήσω τον Μέλμπεργκ. Έχεις να πεις κάτι;

Οκ. Εντάξει... Δεν θέλω να πω κάτι για αυτό. Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε. Και αυτός και εγώ θέλω να κερδίζω. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θέλουν να κερδίζουν. Θα είναι μεγάλα παιχνίδια, σημαντικά παιχνίδια και για μένα, θα δούμε πως θα πηγαίνει η σεζόν, θα δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος».

Ένα σχόλιο για τους άλλους αμυντικούς της ομάδας, ειδικότερα για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο που είναι και ο νεότερος;

Είναι καλοί παίκτες γενικά. Υπάρχει πολύ ποιότητα ειδικά στους νεαρούς παίκτες, όχι μόνο για τον Κυριάκο αλλά για όλους τους άλλους νεαρούς που έχει η ομάδα. Πάνε καλά και στις προπονήσεις και στα φιλικά παιχνίδια, φαίνεται ότι η ομάδα έχει κάνει πολύ καλές επιλογές στους νεαρούς παίκτες. Πιστεύω ότι θα γίνει «μάχη» για τις θέσεις όταν θα ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια. Και είναι καλές επιλογές και για το παρών αλλά και για το μέλλον.

Ξέρεις την ηλικία του Κυριάκου;

Ναι, την ξέρω. Είναι πολύ καλό για αυτόν που σε τέτοια ηλικία δείχνει τόσο καλό πρόσωπο.

Για την πρώτη σου εμφάνιση με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο στο κέντρο της άμυνας πως την είδες;

«Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν την Δευτέρα, είχαμε πολλές προπονήσεις, εγώ ήρθα πιο αργά από τους συμπαίκτες μου. Κανείς δεν μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση αυτή την περίοδο. Έχω μόνο μια εβδομάδα προπονήσεων, μέσα από τα παιχνίδια θα φτάσουμε όλοι στο καλύτερο σημείο της απόδοσης μας, τώρα ακόμη δεν έχουμε την δύναμη, την ταχύτητα, τα πάντα που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής. Δουλεύουμε σκληρά, θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Όσον αφορά στο φιλικό με Σίβασπορ ήτα λίγο δύσκολο για μένα στα πρώτα 20-25 λεπτά, αλλά και γενικά δεν ήταν και το καλύτερο διάστημα της ομάδας. Όσο περνούσε η ώρα βελτιωνόμασταν και δείξαμε καλά στοιχεία και επειδή είμαι προετοιμασία είναι λογικό αυτό που συνέβη. Στα επίσημα θα είναι διαφορετικά. Είναι καλός αμυντικός και ο Αβραάμ και ο Κυριάκος, πιστεύω ότι θα κάνουμε καλό δίδυμο και θα έχουμε συνολικά μια καλή ομάδα.

Έχεις κάνεις με κάποιους φιλίες στην ομάδα; Στο δωμάτιο είσαι μόνος πάντως, γιατί;

Πάντα ήμουν μόνος μου. Έχει γίνει συνήθειο για μένα αυτό. Και στην Εθνική και στις ομάδες που ήμουν έμενα πάντα μόνος στα δωμάτια. Έτσι έχω συνηθίσει και όσο μεγαλώνεις, έχεις και κάποιες παραξενιές οπότε είναι καλό να μένεις μόνος. Υπάρχει καλή ατμόσφαιρα στην ομάδα, καλό το κλίμα, μιλάω σχεδόν με όλους, οι περισσότεροι έλληνες ξέρουν αγγλικά και αυτό με βολεύει αλλά και με τα λίγα ισπανικά από την περίοδο που έπαιζα εκεί, που ξέρω μπορώ να συνεννοηθώ με τους Ισπανόφωνους. Με αγγλικά και Ισπανικά μπορώ να συνεννοηθώ. Έχω μιλήσει σχεδόν με όλους και είναι καλό αυτό.

Έχεις παίξει πολλά χρόνια στην Βίλα αλλά ποτέ με αυτή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Διψάς για να παίξεις σε αυτή την διοργάνωση ξανά;

Έπαιξα πέρσι με την Γιουβέντους, είναι ωραίο που έχω την δυνατότητα να ξαναπαίξω. Ήταν θαυμάσια εμπειρία, πήγαμε καλά, προκριθήκαμε στους ομίλους που είχαμε δύσκολο γκρουπ με Ρεάλ και Ζενίτ. Ήταν πολύ σπουδαία παιχνίδια, ειδικά με την Ρεάλ και μετά την Τσέλσι, ήτα πραγματικά πολύ ωραίο το συναίσθημα. Τώρα εμείς μπορούμε να προκριθούμε στους ομίλους και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Τι ήξερες πριν έρθεις εδώ για τον Ολυμπιακό, για τον κόσμο, το γήπεδο και την ιστορία του;

Ήξερα, ήξερα. Προσπάθησα και διάβασα μερικά πράγματα για τον Ολυμπιακό, άκουσα τι λέει ο κόσμος. Δεν έχω πάει ποτέ στο Καρασκάκη καϊ στην πόλη. Δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει και τι να περιμένω. Ξέρω ότι έχει πολύ κόσμο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ο Ολυμπιακός. Ιστορικά είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Μιλάνε πολλοί για τον Ολυμπιακό. Ακόμη δεν έχω συναντηθεί με τον κόσμο ούτε έχω παίξει στο Καραϊσκάκη, το περιμένω αυτό, μου φαίνεται όμως πως θα είναι μια πολύ καλή εμπειρία.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά, ένα πρωτάθλημα, ένα νταμπλ; Ο Ολυμπιακός το κατακτά συνεχώς τα τελευταία χρόνια…

Είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε, να παίρνουμε το πρωτάθλημα δηλαδή. Πρέπει να το πάρουμε και πάλι, και το κύπελλο, και να πάμε όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρω ότι ο Ολυμπιακός παίρνει τα πρωταθλήματα τόσα χρόνια αλλά πρέπει να πάμε καλά και στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε την δουλειά, να πάρουμε το πρωτάθλημα και να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη.

Πως είναι ο Μέλμπεργκ έξω από το ποδόσφαιρο;

Τι να σας πω... Στο γήπεδο μερικές φορές είμαι αγριεμένος, αλλά στην ζωή προσπαθώ να μην είμαι. Στο γήπεδο είναι το πως εξελίσσεται το ματς. Πάντως εκτός γηπέδου, είμαι όπως όλοι οι παίκτες. Έχουμε συγκεκριμένο τρόπο ζωής, έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα, παρόμοια ζωή. Όταν έπαιζα στην Σουηδία η ζωή μου ήταν διαφορετική σε σχέση με τώρα. Τότε είχα κοντά φίλους και οικογένεια και ότι και να συνέβαινε ήταν δίπλα μου. Ακόμη και μπάλα παίζαμε στον ελεύθερο χρόνο. Όταν έφυγα από εκεί, πήγα Αγγλία και Ιταλία είμαι πάντα συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο. Είμαι εδώ για το ποδόσφαιρο, θέλω να προσπαθήσω για το καλύτερο, γιΆ αυτό είμαι συγκεντρωμένος πάντα σε αυτό που κάνω. Ακόμη και στην προσωπική μου ζωή. Αυτό που είδα στις λίγες μέρες στην Ελλάδα είναι πως ο κόσμος είναι πολύ άνετος, πολύ φιλικός, διασκεδάζουν την ζωή τους. Πρέπει να είναι ένα πολύ καλό μέρος για να ζει κάποιος.

Ήξερες τίποτα για την Ελλάδα πριν έρθεις; Είχες πάει κάπου στο παρελθόν;

Φυσικά και ήξερα όπως όλοι οι Σουηδοί. Ξέρω την Κρήτη, ξέρω την Ρόδο. Είχα πάει μικρός στην Κρήτη και στην Ρόδο, η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής προορισμός στην Σουηδία. Αλλά αυτά έγιναν όταν ήμουν πολύ νέος. Δεν ξέρω πολλά πράγματα, στην Αθήνα δεν είχα ξαναπάει, δεν ξέρω τι μπορώ να περιμένω, ρώτησα πάντως. Τόσο τον Νίλσον όσο και τον Μαϊστόροβιτς για να μου πουν πως είναι η ζωή στην Αθήνα. Ξέρω λίγο από όλα αλλά δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Οι οπαδοί περιμένουν να είσαι ο ηγέτης άμυνας, να είσαι δυναμικός και να «δαγκώνεις» μαρκάροντας τους καλύτερους επιθετικούς των αντιπάλων. Είσαι έτοιμος για αυτό;

Δεν ξέρω. Είμαι σίγουρος ότι έχουμε μερικούς ηγέτες στην ομάδα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να κάνω αυτό που πρέπει όσο το δυνατόν καλύτερα μπορώ για την ομάδα μου και θα δούμε τι θα γίνει, αλλά όπως σας είπα υπάρχουν ηγέτες στην ομάδα. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό και αυτό σημαίνει να αμύνομαι καλά, ακόμη και να σκοράρω μερικά γκολ. Είμαι λίγο χρόνο στην ομάδα και δεν θα βάλω τον εαυτό μου σε άλλους ρόλους. Θέλω να παίξω πολύ καλά και όλα τα άλλα θα έρθουν φυσιολογικά.

Για την ποιότητα της ομάδας τι έχεις να πεις;

Φαίνεται ότι η ομάδα έχει καλή ποιότητα. Ότι υπάρχει μια καλή χημεία στην ομάδα, με νέους και έμπειρους παίκτες. Από αυτά που έχω δει στα φιλικά κα στην προετοιμασία είμαι ικανοποιημένος. Υπάρχουν και πολλοί διεθνείς Έλληνες παίκτες στην ομάδα, αλλά και παίκτες με πολύ μεγάλη εμπειρία, είναι πολύ σημαντικό. Όντως έχουμε μια πολύ καλή ομάδα.

Η πρώτη λέξη που έμαθες στα ελληνικά...

«Καλημέρα....»

Έχεις μιλήσει με τον κ. Κετσπάγια για ένα θέμα; Έχει παίξει και αυτός στην Αγγλία, εσύ ήσουν επτά χρόνια εκεί, σε βοηθάει καθόλου αυτό; Μήπως είναι ένας καλός συνδυασμός;

Πιθανότατα. Έχω συνηθίσει στον αγγλικό τρόπο παιχνιδιού και στην συμπεριφορά. Έχω παίξει επτά χρόνια εκεί. Είναι το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου, έχω πάρει πολλά στοιχεία από εκεί και επειδή και ο προπονητής έχει σίγουρα επηρεαστεί από τον αγγλικό τρόπο παιχνιδιού, πιθανότατα είναι καλό. Βέβαια είναι σημαντικό να έχουμε εμπειρίες και από άλλα πρωταθλήματα. Είναι ένας συνδυασμός αυτός.

πηγή : www.gazzetta.gr