Κόσμος
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2009 11:53

«Περίπατος στο διάστημα» για τους αστροναύτες του Endeavour

Τον πρώτο τους «περίπατο στη διάστημα» πραγματοποίησαν αστροναύτες του Endeavour στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Οι Αμερικανοί Τιμ Κόπρα και Ντέιβ Γουλφ πέρασαν περίπου έξι ώρες έξω από το σταθμό, εγκαθιστώντας μία μεγάλη πλατφόρμα στο ιαπωνικό διαστημικό εργαστήριο Kibo.

Τον πρώτο τους «περίπατο στη διάστημα» πραγματοποίησαν χθες αστροναύτες του Endeavour στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Οι Αμερικανοί Τιμ Κόπρα και Ντέιβ Γουλφ πέρασαν περίπου έξι ώρες έξω από το σταθμό, εγκαθιστώντας μία μεγάλη πλατφόρμα (βάρους 1,9 τόνων) στο ιαπωνικό διαστημικό εργαστήριο Kibo.

Αφού την εγκατέστησαν, οι αστροναύτες την κατεύθυναν στη σωστή θέση με τη βοήθεια ρομποτικών βραχιόνων. Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που απαιτούν την έκθεση υλικών στο περιβάλλον του διαστήματος.

Κατά τη διάρκεια της 16ήμερης αποστολής τους στο σταθμό, οι αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν άλλους τέσσερις «περιπάτους». Ο επόμενος αναμένεται τη Δευτέρα.

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour προσδέθηκε στον ISS την Παρασκευή με επτά αστροναύτες, έξι Αμερικανούς και μία Καναδή. Εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα την Πέμπτη, μετά από ένα μήνα καθυστερήσεων και πέντε αναβολές λόγω τεχνικών προβλημάτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο διαστημικός σταθμός είναι υπό κατασκευή εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με τη συνεργασία 16 κρατών, ενώ έχει στοιχίσει 100 δις.δολάρια. Η NASA επιδιώκει την ολοκλήρωση της κατασκευής του μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010.

Πηγές: Reuters, BBC