Πολιτική
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2009 16:13

Εκδηλώσεις μνήμης εισβολής στην Κύπρο

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, τίμησαν το πρωϊ τις εκδηλώσεις μνήμης αντικατοχικής δράσης, ενόψει της 35ης επετείου της τουρκικής εισβολής στη νήσο, στις 20 Ιουλίου 1974.

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, τίμησαν το πρωϊ τις εκδηλώσεις μνήμης αντικατοχικής δράσης, ενόψει της 35ης επετείου της τουρκικής εισβολής στη νήσο, στις 20 Ιουλίου 1974. Διάχυτη μεταξύ των ομιλητών ήταν η αγωνία πως «η καθυστέρηση επίλυσης του Κυπριακού, απλά μονιμοποιεί την κατοχή της βόρειας Κύπρου».

Οι εκδηλώσεις, που θα συνεχισθούν και αύριο, συνδιοργανώθηκαν από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Οι σημερινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Αγ. Διονύσιο Αεροπαγίτη, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και «άνοιγμα» μιας διήμερης έκθεσης στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του μετρό, στην Πλ. Συντάγματος.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν αύριο το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο ¶λσος Στρατού, στη λεωφόρο Κατεχάκη, και τρισάγιο στη στήλη πεσόντων στην πλατεία Μαδρίτης, πίσω από το Χίλτον. Για τις 8.30 το βράδι οργανώνεται συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Στις σημερινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος επισήμανε ότι «μοναδική διέξοδο αποτελεί ο δρόμος της συμφιλίωσης» και πως «η συλλογική ασφάλεια και ευημερία του κυπριακού λαού και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι προϋπόθεση στην όποια επίλυση του προβλήματος». Κατέληξε δε, ότι «προσδοκούμε μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, όπου θα ζουν ισότιμα όλοι οι κάτοικοί της, ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνότητα και θρησκεία».

Εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Αναστάσιος Νεράτζης, σημείωσε πως «οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αποδεικνύουν ότι η τουρκική πρακτική παραμένει αθεράπευτη» και ότι αυτό «θα ληφθεί υπόψη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα».

Για λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Πάνος Τριγάζης, ενώ, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Λομβέρδος -κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση- υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή».

Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως η ένταξή της περνά μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στηρίζουμε τις προσπάθειες συνομιλιών του Κύπριου πρόεδρου Χριστόφια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ