Έκπληξη προκαλεί στους επιστήμονες το 10χρονο κορίτσι που γεννήθηκε με το μισό εγκεφαλικό φλοιό αλλά έχει άριστη όραση, εξαιτίας της μαζικής αναδιοργάνωσης των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την όραση.
Έκπληξη προκαλεί στους επιστήμονες το 10χρονο κορίτσι που γεννήθηκε με το μισό εγκεφαλικό φλοιό αλλά έχει άριστη όραση, εξαιτίας της μαζικής αναδιοργάνωσης των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την όραση.
Η ικανότητά της να βλέπει τόσο από το δεξί όσο και από το αριστερό οπτικό πεδίο είναι εκπληκτική, επισημαίνει ο Λαρς Μούκλι, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Γλασκόβης. Οι ασθενείς από τους οποίους αφαιρείται ο μισός φλοιός για θεραπεία της επιληψίας είναι δεδομένο ότι χάνουν το μισό από το οπτικό τους πεδίο.
Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε μάτι αποστέλλει οπτικά σήματα και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μέσω δύο διαφορετικών δεσμών νεύρων. Τα νεύρα που βρίσκονται από την πλευρά του ματιού κοντά στη μύτη καταλήγουν στην αντίθετη πλευρά του εγκεφάλου. Τα νεύρα που βρίσκονται κοντά στον κρόταφο, ωστόσο, αποστέλλουν πληροφορίες στο ίδιο ημισφαίριο του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το μάτι.
Η 10χρονη, ωστόσο, δεν έχει δεξί ημισφαίριο για να λάβει τα σήματα που αποστέλλονται από το αριστερό οπτικό πεδίο. Επιπλέον, το δεξί της μάτι δεν σχηματίστηκε ποτέ, οπότε το αναμενόμενο είναι να λαμβάνει οπτικές πληροφορίες μόνο από το μισό αριστερό της μάτι, δηλαδή μόνο από μία δέσμη νεύρων.
Το εκπληκτικό όμως είναι ότι τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς –τα οποία κανονικά συνδέονται με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου– δραστηριοποιούνται και στα δύο τμήματα του αριστερού ημισφαιρίου: στο θάλαμο και στον οπτικό φλοιό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νεύρα που «λοξοδρόμησαν» φαίνεται να έχουν ακολουθήσει τους μοριακούς μηχανισμούς που θα κατεύθυναν τα νεύρα από το δεξί μάτι –εάν αυτά υπήρχαν. Στο μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο, οι νευρώνες του αριστερού οπτικού πεδίου έχουν χαράξει τις δικές τους «νησίδες» στο δεξιό ημισφαίριο, εξηγεί ο Μούκλι.
Με αυτή τη αναδιοργάνωση του εγκεφάλου, το 10χρονο κορίτσι έχει άριστη όραση. «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις κάποιον να λειτουργεί απολύτως φυσιολογικά και μετά να διαπιστώνεις ότι του λείπει το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου», καταλήγει ο Muckli.
Πηγή: NewScientist