Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα έριξε τη σκιά της στη δυτική Ινδία πριν γίνει ορατή στην Κίνα, σκοτεινιάζοντας προσωρινά περιοχές όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα έριξε τη σκιά της στη δυτική Ινδία πριν γίνει ορατή στην Κίνα, σκοτεινιάζοντας προσωρινά περιοχές όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Η έκλειψη αυτή ήταν «τερατώδους» μεγέθους, σύμφωνα με τον ειδικό της NASA Φρεντ Έσπενακ και τον μετεωρολόγο Τζέι ¶ντερσον, που σε άρθρο τους στο περιοδικό Sky & Telescope σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σε διάρκεια τέτοια φαινόμενα, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έφθανε τα έξι λεπτά και 30 δεύτερα.
Έγινε ορατή στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, το Μπουτάν, την Μιανμάρ και κατόπιν σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας.
Οι εκλείψεις δίνουν σε επιστήμονες στη γη μια σπάνια ευκαιρία να καταγράψουν δισδιάστατες εικόνες από το «στέμμα» του ηλίου, δηλαδή τις αέριες μάζες γύρω από τη φλεγόμενη μάζα του.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βαρανάσι, πολλοί για να κάνουν μια βουτιά στο Γάγγη, πράξη που οι Ινδουιστές θεωρούν ότι λυτρώνει από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου. «Οι προεστοί μας είπαν ότι είναι η καλύτερη στιγμή να βελτιώσουμε την μεταθανάτια ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά χωρικός από την κεντρική Ινδία που ταξίδεψε στο Βαρανάσι για την περίσταση.
Για τους αστρολόγους, η έκλειψη σημαίνει κακοτυχία, και πολλές μέλλουσες μητέρες ζήτησαν από τους γιατρούς να επισπεύσουν ή να αναβάλουν τις κυήσεις. Οι γονείς σε πολλά σχολεία της Ινδικής πρωτεύουσας αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Και για τον αρχαίο Κινεζικό πολιτισμό η έκλειψη αποτελούσε κακό οιωνό και συνδεόταν με φυσικές καταστροφές και θανάτους στην αυτοκρατορική οικογένεια. Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι το φαινόμενο προκαλούσε ένας δράκος που «κατάπινε τον ήλιο» για μερικά λεπτά. Αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά και δε θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο.
Αρκετοί πολίτες της Σαγκάης που θέλησαν να δουν την έκλειψη αποφάσισαν να ταξιδέψουν εκτός της πόλης, όπου η μόλυνση θα τους εμπόδιζε να έχουν μια καθαρή εικόνα. Μεγάλο μέρος της Κίνας αναμενόταν να είναι καλυμμένο από πυκνή νέφωση στην διάρκεια του φαινομένου.
Στην Ινδία συνέρευσαν χιλιάδες τουρίστες για να παρακολουθήσουν το σπάνιο φαινόμενο. Υπήρξαν ταξιδιωτικά γραφεία που οργάνωσαν ειδικές εκδρομές για την έκλειψη, ακόμη και αεροπορικές πτήσεις για την παρακολούθησή της. Η επόμενη παρόμοια ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στην Ινδία αναμένεται περίπου σε 123 χρόνια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.-Γερμ. Πρακτ. Reuters