Πολιτική
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 21:23

Βουλή: Ειδική συνεδρίαση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας

Ειδική Συνεδρίαση για την επέτειο των 35 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Ειδική Συνεδρίαση για την επέτειο των 35 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Σιούφας ανέφερε πως το Κοινοβούλιο γιορτάζει τις επιτυχίες, όλα εκείνα τα θετικά βήματα, που έκανε η πατρίδα μας στα 35 χρόνια που πέρασαν από τότε, την μεγαλύτερη ομαλή περίοδο, που είναι κατάκτηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, ενώ γιορτάζει και την ευρωπαϊκή πορεία της.

Παράλληλα ο κ. Σιούφας βεβαίωσε για άλλη μια φορά «τους αδελφούς μας Κυπρίους ότι είμαστε δίπλα τους, μέχρι να γκρεμιστεί και το τελευταίο διχοτομικό τείχος».

Αφού τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων εκφράζει και εκπροσωπεί όλο τον ελληνικό λαό, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε να γίνει μόνιμος και κοινός οδηγός όλων η εθνική ενότητα και ομοψυχία, που είναι - όπως είπε - άλλωστε το βασικό δίδαγμα της ημέρας. «Ο λαός δεν ζητά από εμάς άγονες συγκρούσεις και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Ζητά συνθέσεις που οδηγούν στη λύση των προβλημάτων του. Ζητά συνένωση δυνάμεων απέναντι στις πρωτόγνωρες παγκόσμιες προκλήσεις. Ζητά να έχουμε πάνω από όλα, το συμφέρον της πατρίδας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε για την επέτειο, τονίζοντας παράλληλα πως η Κύπρος πλήρωσε και πληρώνει το τίμημα του διχασμού. «Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος και δεν ξεχνούμε και δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν πέσει το τελευταίο τείχος στον κόσμο, αν δεν δικαιωθεί η Κύπρος» διεμήνυσε.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που συνιστούν την ποιότητα του πολιτικού συστήματος, κι εκείνα που την αποσυνθέτουν, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως ότι καταφέραμε το κάναμε ενωμένοι, «με τον διχασμό θα καταστρέψουμε αυτά που άφησε κληρονομιά η ιστορία». «Αυτή η ιστορία είναι παγκόσμια κληρονομιά» τόνισε και κάλεσε όλους «να υπερασπιστούμε τους θεσμούς» τον κορυφαίο ειδικά θεσμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ζήτησε ακόμη να μην γενικεύουμε μέσα από εξαιρέσεις, να στηλιτεύουμε αυτές τις εξαιρέσεις και να μην «παράγουμε πράγματα που δεν υπάρχουν επειδή εξυπηρετούν στιγμιαίες σκοπιμότητες». «Αυτά» - κατέληξε ο υπουργός - «μπορούν να γίνουν θρυαλλίδα για ανισορροπία του πολιτικού συστήματος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, ανέφερε πως σήμερα αυξάνονται οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα για τη βελτίωση της ζωή τους, δεν εμπιστεύονται στην ουσία το πολιτικό σύστημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Είπε ότι μέσα σε συνθήκες κρίσης βλέπουν οι πολίτες να πληθαίνουν τα σκάνδαλα. Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή με δύο τρόπους, για να καταλήξει ότι η επιλογή της μίας ή της άλλης διαδικασίας, αποτελεί την πεμπτουσία του Συντάγματος, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των κομμάτων.

Ο Αχ. Κανταρτζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι τα εργατικά δικαιώματα απειλούνται όλα αυτά τα χρόνια. Είπε ακόμη ότι η Δημοκρατία σταμάτησε έξω από τις πόρτες των εργοστασίων, ενώ με πρόσχημα την τρομοκρατία στόχος είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαος Τσούκαλης, τόνισε πως η Δημοκρατία μας 35 χρόνια μετά από την μεταπολίτευση πάσχει. Η Δημοκρατία μας - όπως ανέφερε - σήμερα δεν κινδυνεύει από τανκς, αλλά από αόρατους εχθρούς που τους εκτρέφουν και κάποια πολιτικά συμφέροντα.

Τέλος, ο Αστ. Ροντούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ανάφερε ότι η μέρα αυτή είναι χαρά από τη μία μεριά για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, λύπη από την άλλη λόγω του τιμήματος που βιώνει ακόμα και σήμερα ο κυπριακός λαός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ