Πολιτική
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009 15:46

Στη Βουλή το ν/σ για τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων αορίστου χρόνου του Δημοσίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά την ένταξη στη διοικητική ιεραρχία του Υπαλληλικού Κώδικα και του προσωπικού το οποίο υπηρετεί στη Δημόσια Διοίκηση με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαιού αορίστου χρόνου. Ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά την ένταξη στη διοικητική ιεραρχία του Υπαλληλικού Κώδικα και του προσωπικού το οποίο υπηρετεί στη Δημόσια Διοίκηση με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαιού αορίστου χρόνου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο στη σχετική του ανακοίνωση, με το σχέδιο νόμου γίνεται πράξη η αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στο Δημόσιο, ν.π.δ.δ. και τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, το οποίο κατέχει οργανική ή και προσωποπαγή θέση με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο πλαίσιο που επιτρέπει το Σύνταγμα. Σημειώνει μάλιστα πως εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης, ενίσχυσης και αξιοκρατικής ανάδειξης του στελεχιακού δυναμικού της και ίσης μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το σχέδιο νόμου κινείται ιδίως προς τις εξής κατευθύνσεις:

- Παρέχεται καταρχήν η δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης αντίστοιχης με αυτή που προβλέπεται στον Υπαλληλικό Κώδικα για τους μονίμους υπαλλήλους. Δηλαδή και στην περίπτωση του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) προβλέπεται βαθμολογική κλίμακα πέντε (5) βαθμών (Ε, Δ, Γ, Β, Α). Η εξέλιξη στους βαθμούς αυτούς γίνεται με βάση τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας.

- Οι υπάλληλοι με βαθμό Α΄ αποκτούν δικαίωμα για την επιλογή τους σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γραφείου, Τμήματος ή Διεύθυνσης. Τα κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων ορίζονται, κατ’ ανάλογη εφαρμογή, τα προβλεπόμενα για τους μόνιμους υπαλλήλους.

- Προβλέπεται η ανάλογη εφαρμογή σειράς διατάξεων του Υ.Κ. αναφορικά με τα κρισιμότερα ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ., σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης αλλά και όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της Διοίκησης.

- Με τις μεταβατικές διατάξεις ρυθμίζεται το θέμα της κατάταξης του υπηρετούντος, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, προσωπικού στους βαθμούς με βάση το συνολικό χρόνο υπηρεσίας, στον οποίο συνυπολογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίζεται ως πραγματική υπηρεσία με βάση ειδικές διατάξεις.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο μπορείτε να διαβάσετε το συνημμένο αρχείο (αριστερά).

Σημειώνεται πως χθες ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως με τις νέες ρυθμίσεις δεν πρόκειται να θιγεί σε τίποτε το καθεστώς μονιμότητας στο Δημόσιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/23/1693645.htm .