Τη διαβεβαίωση πως έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο «ώστε το κράτος να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και το χειρότερο σενάριο» έδωσε ο υπουργός Υγείας μετά από συνάντηση με τη γ.γ. του ΚΚΕ για τη νέα γρίπη.
Για ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί «ώστε το κράτος να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και το χειρότερο σενάριο» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας μετά από τη συνάντηση που είχε με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αντικείμενο τις δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «η χώρα μας, όπως έδειξε και η μέχρι στιγμής πρακτική που έχουμε υιοθετήσει, είναι μια ασφαλής χώρα». Επανέλαβε επίσης ότι το υγειονομικό σύστημα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
«Το γεγονός, ότι έχουμε το χαμηλότερο δείκτη, ποσοστιαία και αναλογικά, σε κρούσματα μέχρι τώρα, οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός, ότι εξαρχής στήθηκε ένας μηχανισμός ελέγχου αλλά και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που ενεργοποίησε την ατομική ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, σημαντικό μέρος του εθνικού σχεδίου καταλαμβάνει και η ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, με την έκδοση ανακοινωθέντων σε εκλαϊκευμένη μορφή, που θα γίνονται κατανοητά στον κόσμο και θα λειτουργούν ως οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «το υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει, έτσι ώστε μόλις έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας - και αυτό θα γίνει με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε ήδη ανακοινώσει - να προηγηθούν σίγουρα οι πιο ευπαθείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, με έμφαση στα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και σε εκείνους, που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά».
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη, θωρακισμένη, να δώσει τα εφόδια σε όλες τις ευπαθείς ομάδες αλλά και ειδικά […] σε λαθρομετανάστες, σε οικονομικούς μετανάστες και σε άλλες ειδικές κατηγορίες».
Αλ. Παπαρήγα: Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα
«Θεωρούμε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πόσες θέσεις θα χρειαστούν στα νοσοκομεία, πόσες θέσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γιατί δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την έκταση και την οξύτητα της πανδημίας», δήλωσε μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα.
Τόνισε επίσης ότι για αυτόν το λόγο η κυβέρνηση «πρέπει να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και για το καλύτερο και για το χειρότερο».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αν δεν υπήρχε στην Ελλάδα ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα, καθώς όλο το σύστημα δημόσιας Υγείας υποφέρει».