«Aγνοια ή πρόθεση κομματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» καταλογίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επιστολή του κ. Παπανδρέου για τη νέα γρίπη.
«Aγνοια ή πρόθεση κομματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» καταλογίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στην επιστολή του κ. Παπανδρέου για τη νέα γρίπη http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/07/24/1694327.htm .
Eπίσης χαρακτήριζει εκτός πραγματικότητας, αβάσιμους και κινδυνολογικούς τις αναφορές του κ. Παπανδρέου περί «έλλειψης σχεδίους», και «περισσότερο ευάλωτης» χώρας.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας από το 2005, το οποίο και έχει επικαιροποιηθεί για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης από τον Μάιο του 2009, ενώ έχει τεθεί σε τελική διαβούλευση από το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής, ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι συνεκλήθη για πρώτη φορά από τον ίδιο στις 2 Μαΐου 2009 και ότι ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ ενημερώνει ότι θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα και όποτε χρειαστεί στο μέλλον.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του πρωθυπουργού:
«Κύριε Πρόεδρε,
Λυπούμαι διότι, με την επιστολή σας, αποδεικνύετε είτε άγνοια είτε πρόθεση κομματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήρε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα κατά τρόπο, μάλιστα, που η χώρα μας έλαβε εύσημα από τον Π.Ο.Υ. Είναι η πρώτη στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε προληπτικό έλεγχο στα αεροδρόμια και τις εισόδους της, ενημερώνοντας συγχρόνως τους επισκέπτες αλλά και τους πολίτες της με ειδικά έντυπα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για την ενημέρωση τόσο των ευπαθών ομάδων όσο και του συνόλου του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές εισηγήσεις σας θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι αποτελούν, ήδη, πραγματικότητα. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με το παρελθόν, από το 2005. Το Σχέδιο αυτό έχει, ήδη, επικαιροποιηθεί για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης από τον Μάιο του 2009 και έχει τεθεί σε τελική διαβούλευση από το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Σχέδιο, το οποίο, βεβαίως, θα προσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται ανάλογα με τις εξελίξεις, πρόκειται να επικυρωθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδριάζει για δεύτερη φορά την ερχόμενη εβδομάδα, και θα σας δοθεί αμέσως.
Δεν κατανοώ γιατί αγνοείτε ακόμη και τη λειτουργία Διυπουργικής Επιτροπής, την οποία συγκάλεσα για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου 2009, και εισηγείστε τώρα τη συγκρότησή της, δηλαδή τρεις μήνες περίπου μετά. Θα έπρεπε επίσης να μη λησμονείτε ότι, για όλα αυτά τα θέματα, ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σας πληροφορώ ότι θα επανέλθει, την ερχόμενη εβδομάδα και, φυσικά, όποτε χρειαστεί στο μέλλον.
Είναι αυτονόητο ότι ο ισχυρισμός σας για υποτιθέμενη «έλλειψη σχεδίου», καθώς και ο ισχυρισμός σας ότι η Χώρα μας είναι, δήθεν, «περισσότερο ευάλωτη» βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι όχι μόνον αβάσιμοι, αλλά και κινδυνολογικοί. Θεωρώ, επίσης, ατυχή και προϊόν κομματικής σκοπιμότητας την αναφορά σας ότι «μια πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής, θα εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες... για την υγεία των πολιτών και τη λειτουργία της χώρας».
Είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται αβασάνιστα υιοθέτηση ακραίων σεναρίων. Αυτή η στάση σας σήμερα αδικεί και την ωριμότητα της Κοινωνίας, το κύρος των επιστημόνων μας και την ικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών.
Καταλήγοντας θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι δεν αρνούμαστε - αντιθέτως μάλιστα - ούτε τη συμβολή, ούτε τις ιδέες κανενός. Είναι, όμως, θλιβερό να επιχειρείται τη στιγμή αυτή η εκμετάλλευση ενός τέτοιου ζητήματος για κομματικές σκοπιμότητες».
Απάντηση ΠΑΣΟΚ
«Είναι πραγματικά λυπηρό ότι, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία όπως η νέα γρίπη, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή του Κώστα Καραμανλή.
«Η απάντησή του - τόσο ως προς το ύφος, όσο και ως προς την ουσία - στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία διατυπώνονται επισημάνσεις και εποικοδομητικές προτάσεις, δείχνει ανάγλυφα τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται», προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διερωτάται: «Πιστεύει ειλικρινά ο κ. Καραμανλής, πως οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και επαρκής ενημέρωση των πολιτών; » και προσθέτει: «Εάν το πιστεύει, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει χάσει πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη».
«Οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας. Την κυβέρνηση που με την κατάλληλη προετοιμασία, με ολοκληρωμένο σχέδιο, με σύνεση και με συνεχή εγρήγορση αντιμετωπίζει τα κρούσματα της διεθνούς πανδημίας γρίπης στη χώρα μας», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Ο κ. Αντώναρος κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. «Ρίχνουν τα πάντα στον μύλο της μικροπολιτικής τους τακτικής. Της τακτικής που ένα και μόνο στόχο έχει. Την κατάληψη της εξουσίας. Με κάθε κόστος. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να σπείρουν αδίστακτα τον πανικό. Φυσικά δεν θα τους ακολουθήσουμε», τονίζει.