Πολιτική
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 16:01

Τέσσερις συλλήψεις για κλοπές και δολιοφθορές στο δίκτυο του ΟΣΕ

Τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ..Οι συλληφθέντες, με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, αναμένετο να οδηγηθούν σήμερα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, τη νύχτα της 28-07-09, συνελήφθηκσαν από αστυνομικούς του 2ου Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Δ.Α.Α., στο 36ο χλμ (περιοχή Κιούρκα) της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Λαμίας, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 36, 24 και 21 ετών και μία 20χρονη ημεδαπή, των ώρα που προσπαθούσαν να αποκόψουν καλώδια του εναερίου συστήματος ηλεκτροδότησης των τρένων .

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες διέπρατταν τους τελευταίου τρεις μήνες κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και προκαλούσαν δολιοφθορές με κίνδυνο την ασφάλεια κίνησης των αμαξοστοιχιών.

Ειδικότερα, από τις αρχές Μαΐου μετέβαιναν με ΙΧ σε δύσβατα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ) Αθηνών –Λαμίας και συγκεκριμένα από το 30ο χλμ (περιοχή Αγ. Στεφάνου) έως το 110ο χλμ (περιοχή Θηβών), όπου έκοβαν με ψαλίδα κοπής μετάλλων, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, τα εναέρια χάλκινα καλώδια της ηλεκτροδότησης του υπό κατασκευή δικτύου, από τις κολώνες που στήριζαν αυτά και εν συνεχεία τα τεμάχιζαν σε βέργες μήκους δύο μέτρων και βάρους δύο κιλών. Στη συνέχεια τις φόρτωναν σε άλλα ΙΧ και τις πουλούσαν σε παλιατζήδες των περιοχών Ασπροπύργου και ¶νω Λιοσίων Αττικής.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση η κοπή των καλωδίων είχε προκαλέσει πολλές φορές, σοβαρές υλικές ζημιές σε συρμούς αμαξοστοιχιών και πολύωρες καθυστερήσεις των δρομολογίων τους, ενώ έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια των αμαξοστοιχιών (πιθανότητα εκτροχιασμού κτλ).

Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 81 τεμάχια χάλκινων καλωδίων του συστήματος ηλεκτροδότησης του ΟΣΕ, μήκους περίπου δύο μέτρων και βάρους περίπου δύο κιλών, τα οποία είχαν επιμελώς κρυμμένα σε ΙΧ αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, καθώς και μία ψαλίδα κοπής μετάλλων.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και δολιοφθορών που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των αμαξοστοιχιών με την κοπή των χάλκινων καλωδίων σε διάφορα σημεία του ανωτέρω σιδηροδρομικού δικτύου.

Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Δ.Α.Α., αναζητούνται οι αποδέκτες των κλεμμένων χάλκινων καλωδίων και γίνονται σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό των ειδικών χυτηρίων που προέβαιναν στην επεξεργασία τους. Επίσης ερευνάται η συμμετοχή των συλληφθέντων στην διάπραξη και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες, με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, αναμένετο να οδηγηθούν σήμερα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.