Πολιτική
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 18:24

Στις 14/9 η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων για τη νέα γρίπη

Διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού της νέας γρίπης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έδωσε ο Δ. Αβραμόπουλος ενημέρωνοντας για θέμα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού της νέας γρίπης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έδωσε ο υπουργός Υγείας ενημέρωνοντας για θέμα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Γνωστοποιώντας πτυχές του προγράμματος δράσης, ανέφερε πως από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εφημερεύουν ιδιωτικοί γιατροί και οδοντίατροι οι οποίοι, θα ενταχθούν στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης. Σημείωσε επίσης πως εξετάζεται η συμμετοχή και των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα. Παράλληλα επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη πως η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων θα παραδοθεί στη χώρα μας στις 14 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ διευκρίνισε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε επίσης πως στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αφού υπάρξουν και οι τελευταίες παρατηρήσεις από την επιστημονική κοινότητα, θα αναπτύσσεται η σταδιακή εφαρμογή του εμβολιασμού με σημαντική συμβολή και των νομαρχιών, ενώ θα υπάρχει ειδική πρόνοια για περίθαλψη και εμβολιασμό και των αλλοδαπών.

Επιτιθέμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως για μικροκομματικούς σκοπούς υπονομεύει την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσθέτοντας πως ο κ. Παπανδρέου παρασύρεται από κακούς συμβούλους, οι οποίοι τον οδηγούν, όπως ανέφερε, σε ολισθηρό δρόμο.

«Σταματήστε, λοιπόν, να σπέρνετε την ανησυχία, τον πανικό και να αμφισβητείτε την ικανότητα της ελληνικής πολιτείας. Αυτή η κυβέρνηση ενήργησε έγκαιρα, έγκυρα και άμεσα και διασφαλίζοντας τα σύνορα μας» συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ διά των πρώην υφυπουργών Υγείας Μανώλη Σκουλάκη και Έκτορα Νασιώκα επέμεινε στις αιτιάσεις του καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αποσπασματική αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τον ιό της νέας γρίπης και έλλειψη σχεδίου και συντονισμού. Ζήτησαν μεταξύ άλλων να υπάρξει ενιαίο κέντρο πληροφόρησης και πρότειναν να οργανωθούν σε όλα τα νοσοκομεία, ακόμα και στα πανεπιστημιακά, μονάδες ελέγχου, ώστε να γίνονται γρήγορα οι εργαστηριακές αναλύσεις και εξετάσεις.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί με τη θεωρία να αντιμετωπιστεί η πανδημία του ιού της γρίπης από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αγκομαχά κάτω από τεράστιες ελλείψεις, με ευθύνη και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι οι επισημάνσεις της εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Δήμητρας Αράπογλου, η οποία τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης και πολιτείας και επιστημονικών φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ