Κόσμος
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009 00:29

Νιγηρία: Νεκρός ο ηγέτης της ισλαμικής αίρεσης Μπόκο Χάραμ

Νεκρός είναι ο ηγέτης της ριζοσπαστικής ισλαμικής αίρεσης της Νιγηρίας που συνελήφθη νωρίτερα από την αστυνομία, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Νεκρός είναι ο ηγέτης της ριζοσπαστικής ισλαμικής αίρεσης της Νιγηρίας που συνελήφθη νωρίτερα από την αστυνομία, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Μετά από ανθρωποκυνηγητό οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας συνέλαβαν τον ιεροκήρυκα Μοχάμεντ Γιουσούφ, η αίρεση Μπόκο Χάραμ του οποίου θεωρείται υπεύθυνη για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα και στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τον Γιουσούφ σε ένα στρατόπεδο, στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βόρειας Νιγηρίας, μετά τη σύλληψή του. Όπως ανέφερε, ο Γιουσούφ δεν είχε εμφανή τραύματα και στεκόταν όρθιος. Αργότερα μεταφέρθηκε στην έδρα της αστυνομίας, όπου και πέθανε.

«Σκοτώθηκε. Μπορείτε να δείτε το σώμα του στην έδρα της κρατικής αστυνομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομκών αρχών, Ίσα Αζάρε. «Ικέτευε και ζητούσε συγχώρεση πριν τον σκοτώσουν με σφαίρες», ανέφερε άλλος αστυνομικός.

Νωρίτερα, στρατός και αστυνομία καταδίωκαν πόρτα-πόρτα τους τελευταίους οπαδούς της αίρεσης, αφού είχαν βομβαρδίσει το συγκρότημα του Γιουσούφ.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν την περασμένη Κυριακή συνελήφθησαν ορισμένα μέλη της οργάνωσης με την υποψία ότι σχεδίαζαν επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στο Μπαούτσι, περίπου 400 χλμ. νοτιοδυτικά του Μαϊντουγκούρι.

Οι υποστηρικτές του Γιουσούφ ξεσηκώθηκαν και επιτέθηκαν σε εκκλησίες, αστυνομικά τμήματα, φυλακές και κυβερνητικά κτήρια σε όλη τη βόρεια Νιγηρία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ουμάρου Γιαράντουα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, μίλησε τηλεφωνικά με κυβερνήτες των βόρειων περιοχών και κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής να χρησιμοποιήσουν την προσευχή της Παρασκευής για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τον κίνδυνο τέτοιων αιρέσεων.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση των Νιγηριανών μουσουλμάνων Τζαμαάτου Νασρίλ Ισλάμ έχει ήδη καταδικάσει τις ταραχές και εξέφρασε τη στήριξή της στις δυνάμεις ασφαλείας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters