Αθλητικά
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009 23:05

Κολύμβηση: «Βασίλισσα» η Στέφεν

Έξι παγκόσμια ρεκόρ, εκτός των άλλων εθνικών και ηπειρωτικών ρεκόρ, ήταν ο απολογισμός της 6ης ημέρας στους ημιτελικούς και τους τελικούς των αγωνισμάτων της κολύμβησης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης.

Έξι παγκόσμια ρεκόρ, εκτός των άλλων εθνικών και ηπειρωτικών ρεκόρ, ήταν ο απολογισμός της 6ης ημέρας στους ημιτελικούς και τους τελικούς των αγωνισμάτων της κολύμβησης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης. Μεγάλη νικήτρια της ημέρας, η Γερμανίδα Μπρίτα Στέφεν, η οποία μετά το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες του Πεκίνου στα 100μ ελεύθερο έκανε δικό της και τον παγκόσμιο τίτλο, φυσικά, με νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Γερμανίδα κολυμβήτρια με ένα εντυπωσιακό δεύτερο 50άρι κατάφερε να αγγίξει πρώτη τον βατήρα δια μέσω έξαλλων πανηγυρισμών με χρόνο 52.07, βελτιώνοντας το δικό της ρεκόρ που κατείχε από την προηγούμενη εβδομάδα όταν έτρεξε πρώτη στα 4Χ100μ ελεύθερο με 52.22. Στην τρίτη θέση περιορόστηκε η Λίμπι Τρίκετ με 52.93, ενώ οδηγούσε την κούρσα, ενώ στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Βρετανή Φραν Χάλσαλ με 52.87.

Έγραψε ιστορία ο Πίρσολ

Τα ηνία των 200μ ύπτιο ανέκτησε ο ¶αρον Πίρσολ, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο άθλημα, συνοδεία παγκοσμίου ρεκόρ. Ο Αμερικανός κολυμβητής με χρόνο 1:51.92 πήρε τη ρεβάνς από τον Ράιαν Λόχτε, ο οποίος το 2007 τον νίκησε στη Μελβούρνη, φτάνοντας παράλληλα τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στο συγκεκριμένο αγώνισμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αν και δεν είναι συνεχόμενα, ο Πίρσολ έφτασε το επίτευγμα του Γκραν Χάκετ ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ο μοναδικός στην ιστορία της διοργάνωσης που είχε ανέβει τέσσερις (συνεχόμενες) φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στο αγώνισμα των 1.500μ ελεύθερο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός συνέτριψε το 1:53.08 που είχε ο ίδιος από τις 11 Ιουλίου, στα τράιαλς της Ινδιανάπολης. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ιάπωνας Ριοσούκε Ιριε με 1:52.51, ενώ ο Λόχτε έμεινε στο τέλος από δυνάμεις και περιορίστηκε στην τρίτη θέση με 1:53.82. Ο Ρώσος Αρκάντι Βιατσάνιν τερμάτισε τέταρτος με 1:54.75, βελτιώνοντας εκ νέου το ρεκόρ Ευρώπης που είχε πετύχει στους χθεσινούς ημιτελικούς (1:54.90).

Ξέρουν και από κολύμπι!

Τις ικανότητές τους και στην κολύμβηση έδειξαν στην ιταλική πρωτεύουσα οι Σέρβοι. Συγκεκριμένα, η Νάντια Χιγκλ έκανε τη μεγάλη έκπληξη στον τελικό των 200μ πρόσθιο γυναικών ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου, έναντι των υποτιθέμενων φαβορί. Η νεαρή αθλήτρια πήρε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2:21.62, που αποτελεί ρεκόρ Ευρώπης. Το προηγούμενο ήταν 2:22.10 και ανήκε στην Αυστριακή Μίρνα Τζούκιτς από τους χθεσινούς προκριματικούς. Αυτό είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για τη Σερβία, μετά από εκείνο του Κάβιτς στα 50μ. πεταλούδα.

Η Καναδή Αναμέι Πιρς, που στα ημιτελικά πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 2:20.12, έμεινε δεύτερη με 2:21.84, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Τζούκιτς με 2:21.97. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Αμερικανίδα Ρεμπέκα Σόνι, έκανε απίστευτη κούρσα στα πρώτα 150μ., αλλά στα τελευταία μέτρα έμεινε τελείως από δυνάμεις και τερμάτισε τέταρτη.

Στους τέσσερις, ο Γκιούρτα

Μία από τις πιο συναρπαστικές κούρσες είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι βρέθηκαν στο κολυμβητήριο για τον τελικό των 200μ πρόσθιο των ανδρών. Με τέσσερις κολυμβητές να πέφτουν σχεδόν μαζί στον τερματισμό, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Ούγγρος Ντανιέλ Γκιούρτα, ο οποίος με χρόνο 2:07.64 βελτίωσε το δικό του ρεκόρ Ευρώπης (2:08.08 είχε κάνει στον ημιτελικό).

Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Αμερικανός Ερίκ Σαντό με διαφορά ενός εκατοστού του δευτερολέπτου (2:07.65), ενώ την τρίτη θέση μοιράστηκαν με τον ίδιο χρόνο (2:07.80) η μεγάλη έκπληξη του αγωνίσματος, ο Λιθουανός Γκιέντριους Τιτένις, και ο Αυστραλός Κρίστιαν Σπρένγκερ, ο οποίος στους ημιτελικούς είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 2:07.31.

Το χρυσό οι ΗΠΑ

Αν και απειλήθηκαν, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου στα 4Χ200μ. Ελεύθερο ανδρών. Η αμερικανική ομάδα, αποτελούμενη από τους Μάικλ Φελπς, Ρίκι Μπέρενς, Ντέιβιντ Ουόλτερς και Ράιαν Λόχτε, τερμάτισε πρώτη σε 6:58.55, βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου το παγκόσμιο ρεκόρ που είχαν σημειώσει πέρυσι στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Η Ρωσία, με τους Νικίτα Λόμπιντσεφ, Μιχαϊλ Πόλισουκ, Ντανίλα Ιζότοφ και Αλεξάντερ Σουχορούκοφ, πίεσε ως το τέλος, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη, τερματίζοντας δεύτερη σε 6:59.15, και έγινε η δεύτερη ομάδα που «κατεβαίνει» τα επτά λεπτά. Φυσικά, η επίδοση αυτή αποτελεί και ρεκόρ Ευρώπης, συντρίβοντας το 7:05.62 που είχε σημειώσει η Μεγάλη Βρετανία στον πρωινό προκριματικό. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Αυστραλοί, με χρόνο 7:01.65.

Απειλείται ξανά ο Φελπς

Πολύ κοντά σε μια νέα ήττα βρίσκεται ο Μάικλ Φελπς. Η απίστευτη κούρσα του Μίλοραντ Κάβιτς στα ημιτελικά των 100μ πεταλούδας θέτει υποψήφιο για το χρυσό μετάλλιο τον Σέρβο, ο οποίος ψάχνει τη ρεβάνς για το ασημένιο μετάλλιο στο Πεκίνο, σε μια θέση που κρίθηκε από την τεχνολογία και το φώτο φίνις.

Ο νεαρός κολυμβητής με χρόνο 50.01 σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το 50.22 του Φελπς από τις 9 Ιουλίου, στα τράιαλς της Ινδιανάπολης. Ο τελευταίος πέρασε στον τελικό με τη δεύτερη επίδοση και 50.48. Επίσης, σημειώθηκε επίσης ρεκόρ Αφρικής από τον Κενυάτη Τζέασον Ντάνφορντ, ο οποίος πέρασε πέμπτος με 50.78.

Διπλό ρεκόρ

Ιδιαίτερα συναρπαστικοί ήταν και οι ημιτελικοί στα 50μ πεταλούδας των γυναικών, κατά τη διάρκεια των οποίων καταρρίφθηκε δυο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Στην πρώτη σειρά, η Ολλανδή Μαρλέν Φέλντχουις με 25.28 βελτίωσε το δικό της 25.33 (το είχε πετύχει στις 19 Απριλίου 2009 στο Αμστερνταμ), αλλά αμέσως μετά, στη δεύτερη σειρά, η Σουηδή Τερέζ Αλσχάμαρ σημείωσε επίδοση 25.07 και είναι πλέον η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ.

Στις ίδιες κούρσες σημειώθηκαν ρεκόρ Ωκεανίας από την Αυστραλή Μαριέκε Γκέρερ (τέταρτη με 25.58) και Ασίας από την Κινέζα Γιαφέι Ζου (πέμπτη με 25.59).

Πηγή: www.gazzetta.gr