Νέο μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, καλώντας τη να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτη την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.
Νέο μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, καλώντας τη να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτη την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» κάνει λόγο για έλλειψη θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και προειδοποιεί: «Εάν δεν υπάρξει πλήρης τουρκική συμμόρφωση πέραν των κυρώσεων του 2006, που παραμένουν σε ισχύ, θα διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας για το τι δέον γενέσθαι ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων έχουμε τις επιλογές μας ανοιχτές στο τραπέζι. Θέλουμε όμως να καλέσουμε ακόμα μια φορά την Τουρκία να το πράξει εγκαταλείποντας την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της».
Ο κ. Βαληνάκης χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτη την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει, δεν συνάδει με την αρχή της καλής γειτονίας, όπως αυτή έχει καταγραφεί σε διαδοχικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα: «Κάθε απόκλιση από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι βέβαιο ότι μεγαλώνει την απόσταση της Τουρκίας από τον ενταξιακό της στόχο». Παράλληλα απορρίπτει τα περί ανεκτικότητας από ελληνικής πλευράς τονίζοντας πως γίνονται όλες οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες τόσο σε διμερές, έναντι της Τουρκίας, επίπεδο, όσο και έναντι των εταίρων, των συμμάχων και των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σημειώνει πως «η ελπίδα για ουσιαστική πρόοδο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί» και επιρρίπτει εύθυνες για αυτό στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως εμμένει να παρουσιάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.