Στη χώρα τους επέστρεψαν σήμερα, ύστερα από τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Μπιλ Κλίντον, οι δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφοι που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στη Β. Κορέα. «Εξαιρετική ανακούφιση» αισθάνθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Στη χώρα τους επέστρεψαν σήμερα, ύστερα από τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Μπιλ Κλίντον, οι δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφοι που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στη Β. Κορέα.
Η Λόρα Λινγκ, 32 και η Γιούνα Λι, 36 ετών, προσγειώθηκαν στο Λος Αντζελες με ιδιωτικό τζετ, συνοδευόμενες από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, δήλωσε πως με την απελευθέρωση των δύο γυναικών αισθάνθηκε εξαιρετική ανακούφιση και ευχαρίστησε τον Μπιλ Κλίντον για την πρωτοβουλία του.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον -είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για την εξαιρετική ανθρωπιστική του προσπάθεια που κατέληξε στην απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «πηγή χαράς για ολόκληρη τη χώρα».
Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του είχε δηλώσει «ιδιαίτερα ευτυχής» για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα τους οι Λινγκ και Λι εξέφρασαν την «βαθύτατη ευγνωμοσύνη» τους προς τον Μπιλ Κλίντον, ευχαρίστησαν επίσης τον Μπαράκ Ομπάμα, την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, ο οποίος τις υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο μαζί με τις οικογένειές τους.
Η Λόρα Λινγκ διηγήθηκε στους δημοσιογράφους πως μετά την καταδίκη τους σε 12 χρόνια καταναγκαστικά έργα, οι δύο τους είχαν φοβηθεί πως θα τις έστελναν σε κάποιο στρατόπεδο εργασίας εφ όρου ζωής.
«Όταν περάσαμε την πόρτα και είδαμε μπροστά μας τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον πάθαμε τέτοιο σοκ που αργήσαμε να αντιληφθούμε ότι το βασανιστήριό μας έφτασε στο τέλος του», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους οι ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν ανταλλάγματα για την απελευθέρωση των δύο γυναικών, ούτε υπήρξε συσχέτιση του θέματος με το φλέγον ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
«Ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων δημοσιογράφων μετά από τη διαμεσολάβηση του πρώην πρόεδρου Μπιλ Κλίντον και την επίσκεψη του στην Πιονγιανγκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού.
«Είναι ευτυχής με την απόφαση αυτή της Βόρειας Κορέας για την απελευθέρωση για ανθρωπιστικούς λόγους και την ανταπόκριση της στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters