Πολιτική
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2009 18:43

Κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αιχμή τις κρατικές εγγυήσεις

Για «προεκλογικό πανικό που οδηγεί την κυβέρνηση σε αντιφατικές, αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων. «Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», απαντά ο υπουργός Οικονομίας.

«Ο προεκλογικός πανικός οδηγεί την κυβέρνηση σε αντιφατικές, αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζει ότι «τόσο ο κ. Παπαθανασίου, όσο και ο κ. Λέγκας αποφάσισαν εν μέσω Αυγούστου να μοιράσουν κρατικές εγγυήσεις από τα άδεια ταμεία του δημοσίου, με ασυντόνιστο τρόπο, με διαφορετικά γενικόλογα κριτήρια ο καθένας, αλλά ταυτόσημους πολλές φορές αποδέκτες».

Απευθύνει δε μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«1. Τι έγινε το πακέτο των 15 δις εγγυήσεων που είχε δοθεί στις τράπεζες για τη δανειοδότηση δήθεν των επιχειρήσεων; Απάντηση: Το πακέτο παραμένει ακόμα στα αζήτητα.

2. Τι έγινε το πακέτο των εγγυήσεων συνολικού ύψους 9 δις που είχε δοθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια στις επιχειρήσεις; Απάντηση: Τα δάνεια, όσα δόθηκαν, δόθηκαν σε αυτούς που δεν το είχαν ανάγκη.

3. Γιατί η αγορά εξακολουθεί να στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, τα φέσια, τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές; Απάντηση: Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα τους τελευταίους δέκα μήνες να διασφαλίσει ότι θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις προτάσεις μας για ταμείο αναχρηματοδότησης τραπεζών και επιχειρήσεων, για αύξηση του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, για αλλαγή των όρων λειτουργίας του, για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

«Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είναι αντίθετοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι αντίθετοι στο πρόγραμμα αυτό, που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να επενδύουν», απαντά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

«Τι τελικά επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη; Να μην στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά να αφεθούν στην τύχη τους και να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο; Είναι ή όχι αυτό ο ορισμός της πλήρους αναλγησίας;», υπογραμμίζει.

Επισημαίνει δε πως «η κ. Κατσέλη μας είχε παροτρύνει πριν από μερικούς μήνες να δώσουμε εγγυήσεις απευθείας στις επιχειρήσεις και όχι στις τράπεζες και τώρα μας ασκεί κριτική γιΆ αυτό. Είναι ή όχι αυτό ο ορισμός της πλήρους ανευθυνότητας;»

«Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη μπροστά στην αντιπολιτευτική τους μανία, έχουν φτάσει να κάνουν αντιπολίτευση όχι μόνον στην Κυβέρνηση, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις, στους Έλληνες εργαζόμενους και στις δικές τους προτάσεις», καταλήγει ο υπουργός Οικονομίας.

«Η μνήμη του κ. Παπαθανασίου είναι πράγματι καλή. Η κατανόησή του, όμως, είναι ελλιπής», ανταπαντά η. Κατσέλη.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί πως «όντως, πριν πολλούς μήνες, είχαμε προειδοποιήσει ότι το πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, που δόθηκε στις τράπεζες, δεν θα φθάσει στις επιχειρήσεις. Αυτό που δεν κατάλαβε ο υπουργός, ούτε τότε ούτε τώρα, είναι ότι ακριβώς για αυτό τον λόγο είχαμε προτείνει η ρευστότητα να διοχετευθεί μέσω Ταμείου Αναχρηματοδότησης Τραπεζών και Επιχειρήσεων, ώστε οι τράπεζες να αναγκασθούν να καταθέσουν ως εξασφαλίσεις στο ταμείο νέα ή αναχρηματοδοτούμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις».

«Αυτό που δεν κατάλαβε, ούτε τότε ούτε τώρα, η κυβέρνηση είναι ότι οι εγγυήσεις ύψους 9 δις ευρώ, που δόθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ, δεν πήγαν σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη. Για αυτό είχαμε προτείνει αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ και τριπλασιασμό του κεφαλαίου του», προσθέτει η κ. Κατσέλη.