Κόσμος
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 10:00

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η αποτροπή ελληνοτουρκικής σύρραξης, τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικών γρίπης Α στα σχολεία, η φάρσα εναντίον στρατιώτη που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα, το δηλητηριασμένο νερό στο χωριό Μάμμαρι, τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στο χωριό Ζακάκι, οι τιμές των φαρμάκων, και η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στα ''play off'' του Champions League, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η αποτροπή ελληνοτουρκικής σύρραξης, τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικών γρίπης Α στα σχολεία, η φάρσα εναντίον στρατιώτη που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα, το δηλητηριασμένο νερό στο χωριό Μάμμαρι, τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στο χωριό Ζακάκι, οι τιμές των φαρμάκων, και η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στα ''play off'' του Champions League, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ελληνοτουρκικός πόλεμος των ΜΜΕ'', γράφει ότι τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η ελληνοτουρκική σύρραξη με αφορμή άλλη μία δημοσιογραφική επιτυχία, αφού το κλίμα τύπου Ιμίων εκτονώθηκε τελικά χθες, μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από Ελλάδα και Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία η Ρωσία ίσως να υποβάλει νέα πρόταση στην Τουρκία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακιουγιου, απέναντι από την Κύπρο.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Μαγεία ο ΘΡΥΛΟΣ της Ευρώπης!'', γράφει ότι το ΑΠΟΕΛ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στάθηκε όρθιο ψες στο Βελιγράδι, την καυτή έδρα της Παρτιζάν και, αν και έχασε 1-0, πανάξια πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης στα ''play off'' του Champions League, και ότι αύριο οι πρωταθλητές Κύπρου θα μάθουν τον αντίπαλό τους. Γράφει, επίσης, ότι νέος αέρας πνέει από χθες στη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς σε παγκύπριο εκλογικό συνέδριο αναδείχθηκε η νέα ηγεσία της, με 7ο Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ τον Χαράλαμπο Σταυρίδη.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Πρόχειροι οι χειρισμοί για το νερό δηλητήριο'', γράφει ότι ούτε χτες κατέστη δυνατή η υδροδότηση του Μάμμαρι, καθώς το δείγμα νερού από τη νέα γεώτρηση, που το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης είχε ανορύξει, ήταν θολό και δεν μπορούσε να ελεγχθεί χημικά. Γράφει, επίσης, ότι σε διαθεσιμότητα αναμένεται να θέσει σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τους τρεις αξιωματικούς και τον ένα λοχία που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ο καρκίνος θερίζει ανελέητα την κοινότητα Ζακακίου'', γράφει ότι αυξημένα κρούσματα καρκίνου προκαλούν αναστάτωση στην κοινότητα Ζακακίου και ότι ενδεικτικό της σοβαρότητας του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι σε μία μόνο οδό, που καλύπτει έκταση 100 μέτρων, διαγνώστηκαν 12 περιστατικά. Γράφει, επίσης, ότι προίκα 35 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει η Κυβέρνηση στην εταιρεία Eurocypria, χρήματα τα οποία θα πάρει από τον Κύπριο πολίτη, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την παραπαίουσα οικονομικά εταιρεία.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Πληρώνουμε τιμές-φαρμάκι'', γράφει ότι εσαεί καταδικασμένος να πληρώνει ''καπέλο'' στις τιμές των φαρμάκων φαίνεται πως είναι ο Κύπριος πολίτης. Γράφει, επίσης, ότι χιλιάδες κατηγορητήρια που αφορούν ποινικές υποθέσεις, κυρίως για τροχαία αδικήματα, σκονίζονται σε κυβερνητικά γραφεία, περιμένοντας σειρά για να καταχωρηθούν στα Πρωτοκολλητεία των Επαρχιακών Δικαστηρίων, και ότι μόνο στη Λευκωσία είναι ακαταχώρητα αυτή τη στιγμή 14.300 κατηγορητήρια, ενώ άλλα 3.500 εκκρεμούν στη Λεμεσό.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Αντιγριπικά σχέδια για τα σχολεία'', γράφει ότι το εφιαλτικό σενάριο της μετάλλαξης του ιού της γρίπης Α το φθινόπωρο προβληματίζει έντονα τους αρμόδιους, οι οποίοι μελετούν διάφορα σενάρια δράσης στην περίπτωση εντοπισμού ενός ή και περισσότερων κρουσμάτων της νέας γρίπης στα σχολεία. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε χθες στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενέκρινε τίτλους ιδιοκτησίας και στέγασης εκτοπισμένων σε κυβερνητικούς οικισμούς.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Φάρσα στον στρατό πηγαίνει στραβά'', γράφει ότι, σε ένα νέο επεισόδιο στην Εθνική Φρουρά, 17χρονος νεοσύλλεκτος εθνοφρουρός σε στρατόπεδο στα Πολεμίδια υπέστη εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού όταν άλλοι στρατιώτες περιέλουσαν τα πόδια του με εύφλεκτο υγρό και τα πυρπόλησαν, ενώ το θύμα κοιμόταν. Γράφει, επίσης, ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν το χαλλούμι σε ρυθμούς γρηγορότερους από την εξαγωγή του, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)