Κόσμος
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 13:23

Το Βελιγράδι επισκέπτεται τον Οκτώβριο ο Μεντβέντεφ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε στη Μόσχα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε στη Μόσχα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βελιγράδι μετά από πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου του για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 65η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και σε Σύνοδο για τη ρωσο-σερβική στρατηγική συνεργασία, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Ο κ. Μεντβέντεβ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας που μεταβαίνει στη Σερβία τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Φεβρουάριο επισκέφθηκε το Βελιγράδι ως αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και συζήτησε με τους Σέρβους αξιωματούχους για τη συμφωνία με βάση την οποία η NIS, η Πετρελαϊκή Βιομηχανία της Σερβίας εξαγοράστηκε από την Gazprom με τη δέσμευση της ρωσικής εταιρίας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα διέρχεται από τη Σερβία.

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μεντβέντεβ ευχαρίστησε τον κ. Τάντιτς για την πρόσκληση να εορτάσουν από κοινού την επέτειο απελευθέρωσης του Βελιγραδίου και ότι η επίσκεψή του στη Σερβία θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν όλες οι πτυχές της διμερούς συνεργασίας, η οποία για τη Μόσχα έχει χαρακτήρα στρατηγικής συνεργασίας.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Μεντβέντεβ εξέφρασε ικανοποίηση για την υλοποίηση συμφωνιών με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Τάντιτς στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2008.

Ο κ. Τάντιτς τόνισε από την πλευρά του τη μεγάλη σημασία των ρωσικών επενδύσεων στην οικονομία της Σερβίας, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του προέδρου της Σερβίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος στο πλαίσιο εξέτασης διεθνών ζητημάτων «υπογράμμισε τη γραμμή υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας και κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ως παράνομης και μη αποδεκτής ενέργειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του προέδρου της Ρωσίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug