Πολιτική
Σάββατο, 08 Αυγούστου 2009 11:11

Επισκόπηση Τύπου

Τα πρωτοσέλιδα του Σαββατιάτικου Τύπου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρχίζει η διοικητική μεταρρύθμιση με κονδύλι 630 εκατ. ευρώ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τέρμα στη μάστιγα της γραφειοκρατίας που ταλανίζει όλους τους Έλληνες πολίτες προβλέπεται να δώσει το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ύψους 630 εκατ. ευρώ, το οποίο συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πρόταση της Επιτροπής Πανδημίας της Νέας Γρίπης προς τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας. Θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί το Σεπτέμβριο. Για τα σχολεία η απόφαση την άλλη εβδομάδα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "να ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβριο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας , με βάση τα σημερινά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας, πρόκειται να εισηγηθεί η Επιτροπή Πανδημίας στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των σχολείων, για τα οποία η Επιτροπή θ΄αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα, σε ειδική σύσκεψη για το θέμα".

Η ΑΥΓΗ: "Η κρίση χτυπάει και την οικοδομή. Μειώθηκαν κατά 15,8% οι οικοδομικές άδειες στο πεντάμηνο του 2009".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "άλλο ένα κακό μήνυμα για την ελληνική οικονομία, που αυτή τη φορά δεν είναι πρόβλεψη αλλά στοιχεία. Η οικοδομική δραστηριότητα, δημόσια και ιδιωτική, που θεωρείται η ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας υποχώρησε κατά 15,8% το πρώτο πεντάμηνο φέτος".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τουρκική Κύπρο "ανακάλυψε" τώρα και ο Πούτιν!!! Μόνη και έρημη σαν την καλαμιά στον κάμπο η χώρα μας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο Πούτιν, σε κοινή συνέντευξή του με τον Ερντογάν μετά από συνομιλίες που σηματοδότησαν στρατηγικές αλληλοπροσεγγίσεις μεταξύ των χωρών τους στα ενεργειακά (αγωγοί) και τη Μαύρη Θάλασσα, ανακάλυψε "τουρκική Κύπρο". Για την Ελλάδα, που τόσα και τόσα έχει ποντάρει στη Ρωσία προκειμένου να ισοσκελίσει τις διπλωματικές απώλειές της στα ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, η εξέλιξη αποτελεί φιάσκο μεγατόνων".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ανοίγουν από 1ης Σεπτεμβρίου τα νηπιαγωγεία. Εισήγηση του Συμβουλίου για τη γρίπη".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Εθνικό και Επιστημονικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης εισηγείται να ανοίξουν κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα αναμένονται και οι αποφάσεις για τα σχολεία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Γιατί πληρώνουμε και τι "τακτοποιούμε"; Δεν απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στο καίριο ερώτημα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση η απάντηση του υπουργού κ. Γ. Σουφλιά , στα δημοσιεύματα της "β" της 3ης και 4ης Αυγούστου. Αμηχανία στο Μαξίμου. Βλέπουν νέο γύρο αντιπαραθέσεων λίγες μόλις ημέρες πριν από την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ. Αντιδράσεις και από βουλευτές της ΝΔ. Χαρακτηρίζουν προχειρότητα την τακτοποίηση".

ΕΘΝΟΣ: "Η φούσκα της γαλάζιας επανίδρυσης. ¶λμα ρεκόρ στην κρατική σπατάλη τα 5 χρόνια της ΝΔ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ένα μετά το άλλο έσπασε τα ρεκόρ κρατικής σπατάλης η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η περίφημη επανίδρυση αντί να μειώσει κατά 10 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, τις αύξησε κατά 23,4 δισ. ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η όλη ιστορία αντικατάστασης του στρατηγού Δημ. Γράψα μας θυμίζει τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ που άκουσε από τα χείλη του τότε πρωθυπουργού Παν. Κανελλόπουλου τη φράση: "Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "χρόνια τραγικά και δύσκολα για τον Τόπο! Εμφύλιος, ανταρτοπόλεμος, όπως θέλετε τον λέτε, όπως σας παίρνει η προσωπική σας Ιστορία και αντίληψη για Εκείνα τα χρόνια. Οι ¶γγλοι χάνουν το Παιχνίδι για την Ελλάδα και ο Τόπος περνά στην Αμερικανική Πολιτική, ΟΝΔΟΥΡΑ, ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ, ΑΝΑΚΤΟΡΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι ισχύει για τις 60.000 προσλήψεις ανέργων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ακόμη αναλύει (ο διοικητής του ΟΑΕΔ) τι ισχύει για τις 60.000 προσλήψεις επιδοτούμενων ανέργων σε Δημόσιο, Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικό τομέα με πλήρη μισθό και ασφάλιση και τι ισχύει για τα Stage. Εξηγεί που οφείλονται οι καθυστερήσεις στα προγράμματα. Τι απαντά στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για εμπόριο ελπίδας".

ΕΣΤΙΑ: "Δολιοφθορά της οικονομίας από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αντιπολίτευσις και ΜΜΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την οικονομία. Επί μήνες τώρα, έχουν διαμορφώσει άκρως αρνητικό κλίμα το οποίο επιδρά καταλυτικά στην εξέλιξη της οικονομίας. Αλλά ούτε η Κυβέρησις έχει κάνει κάτι για να αναστρέψη τα πράγματα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αδιέξοδο για τους ημιυπαίθριους. Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και συμβολαιογράφων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η νομική εμπλοκή στο θέμα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων όσον αφορά τη μεταβίβαση στη συνέχεια των ακινήτων, παραμένει, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Με χθεσινή του δήλωση ο κ. Γιώργος Σουφλιάς επιμένει ότι οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου είναι σαφείς και ότι οι συμβολαιογράφοι πρέπει να ενεργήσουν με βάση τη νομοθεσία. Στη θέση τους, ωστόσο, εμμένουν και οι τελευταίοι και ζητούν τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Με συγγνώμες αλά Εφραίμ πάει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ. Ζητάει έλεος...αλλά ετοιμάζει άγρια μέτρα και χαράτσια το φθινόπωρο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης βρίσκεται η κυβέρνηση. Και αυτό το παραδέχονται ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που ζητούν από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να αναλάβει "εδώ και τώρα πρωτοβουλίες". Οι περισσότεροι από τους βουλευτές έχουν αρχίσει να προτρέπουν δημόσιο τον πρωθυπουργό υποδεικνύοντά του τι πρέπει να κάνει".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα ...για τις μεταβιβάσεις ημιυπαίθριων χώρων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "διευκρινίσεις σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους έδωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έπειτα από τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων σχετικά με τη νομιμότητα των συγκεκριμένων συναλλαγών".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το μεγάλο κόλπο με δάνεια, κάρτες. Δανείζονται φθηνότερα, δανείζουν ακριβά. Οι τράπεζες κατάπιαν τη μείωση των επιτοκίων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ακριβότερα πουλάνε σήμερα τα δάνεια οι τράπεζες, χρεώνοντας τους πελάτες τους με επιτόκια υψηλότερα και από αυτά που ίσχυαν πριν από την κρίση, παρά το γεγονός ότι εκείνες δανείζονται φθηνότερα το χρήμα με επιτόκιο που έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα , κάτω και από το 1%".

Η ΝΙΚΗ: "Διακοπές στο ...σπίτι. Είδος πολυτελείας η πολυήμερη παραμονή στα θέρετρα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "λόγω οικονομικής δυσπραγίας και υπό το φόβο ενός ακόμα πιο δύσκολου χειμώνα, πολλές οικογένειες καταφεύγουν στη λύση είτε των ολιγοήμερων διακοπών στα τουριστικά θέρετρα, είτε στα πατρογονικά χωριά. Υπάρχουν όμως , οικογένειες που παραμένουν στο κλεινόν άστυ, μη αντέχοντας ούτε το κόστος των μετακινήσεων".

PRESS time: "Σαπιοκάραβα ταξιδεύουν στο Αιγαίο. Έκθεση - σοκ του Γερμανικού ADAC".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έξαλλη έκανε την ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η έκθεση Γερμανικού φορέα που βγάζει "σκυλοπνίχτες" κάποια από τα φέρι μποτ στην Ελλάδα. Το Υπουργείο, θεώρησε την έκθεση του ADAC "ωμή παρέμβαση" ιδιώτη και ξένου, αφήνοντας αιχμές για συμφέροντα που μπορεί να εξυπηρετούνται , ενώ μάλλον την αντιμετώπισε ως δυσφημιστική για την ελληνική ναυτιλία και τον τουρισμό".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " ΚΚΕ: Επικίνδυνη εξέλιξη για την υγεία του λαού. Χορήγηση αντιικών φαρμάκων από ιδιώτες - ταχείες διαγνωστικές μέθοδοι".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΟΦ για χορήγηση αντιικών φαρμάκων από ιδιώτες και ενθάρρυνσή τους να χρησιμοποιούν ταχείες μεθόδους για διάγνωση της γρίπης αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για την υγεία του λαού. Αντί να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση αξιοποιεί τη γρίπη για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράστης στην Υγεία".

Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εδώ κόλαση. Στοιβάζουν μη νόμιμους μετανάστες στα κρατητήρια και κέντρα υποδοχής".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χιλιάδες μη νόμιμοι μετανάστες ζουν έναν κολασμένο Αύγουστο σε αστυνομικά κρατητήρια και κέντρα υποδοχής -κράτησης. Θύματα μιας αποσπασματικής και ανακόλουθης πολιτικής. Έξωση στα συσσίτια της Εκκλησίας ετοιμάζει από το κέντρο της Αθήνας η αστυνομία".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βασιλεύουν" τα αυθαίρετα σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Παίζουν τα "ρέστα" τους κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για την οικονομία".