Κόσμος
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009 21:17

Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς

Την ενίσχυση της συνεργασίας τους με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά στη διάρκεια της βορειοαμερικανικής συνόδου κορυφής.

Την ενίσχυση της συνεργασίας τους με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών αποφάσισαν o Αμερικανός πρόεδρος, ο Μεξικανός ηγέτης και ο πρωθυπουργός του Καναδά στη διάρκεια της βορειοαμερικανικής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην πόλη Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό.

«Θα δημιουργήσουμε τις δομές ώστε να επιτύχουμε μια μελλοντική μας συνεργασία στον τομέα αυτό» αναφέρουν οι τρεις χώρες σε σχετική τους ανακοίνωση.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης, μέσω της ανταλλαγής ιατρικών πληροφοριών, πληροφοριών για τα αναγκαία κοινωνικά μέτρα κ.ά.

Στο πλαίσιο της συνόδου, τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον εκδιωχθέντα πρόεδρο της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια.

«Ο πρόεδρος Σελάγια παραμένει ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ονδούρας. Η δημοκρατική τάξη και το σύνταγμα πρέπει να αποκατασταθούν» τόνισε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στον Τύπο, υπογραμμίζοντας ότι οι μετέχουσες στη σύνοδο κορυφής χώρες, «συμφωνούν απολύτως» στο ζήτημα αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters