Κόσμος
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009 08:34

Τσετσενία - Νεκρή άλλη μία επικεφαλής ΜΚΟ στο Γκρόζνι

Η επικεφαλής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σύζυγός της, που είχαν απαχθεί χθες στο Γκρόζνι, βρέθηκαν σήμερα νεκροί στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

Επικεφαλής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σύζυγός της, που είχαν απαχθεί χθες στο Γκρόζνι, βρέθηκαν σήμερα νεκροί στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πληροφορίες της ρωσικής ΜΚΟ Memorial.

Η επικεφαλής της ρωσικής, μη κυβερνητικής, φιλανθρωπικής οργάνωσης και ο σύζυγός της απήχθησαν από ενόπλους στο Γκρόζνι. «Στις 2 το μεσημέρι, ένοπλοι μπήκαν στα γραφεία της οργάνωσης "Ας Σώσουμε τη Γενιά" και πήραν μαζί τους την Ζαρέμ Σαντουλάγιεβα και τον άντρα της», δήλωσε ο Αλεξάντερ Τσερκάσοφ, στέλεχος άλλης οργάνωσης, η οποία καταγράφει τις απαγωγές στην περιοχή του Καυκάσου.

«Τα πτώματά τους βρέθηκαν...στο Γκρόζνι», δήλωσε αργότερα ο ίδιος στο Interfax.

Η ανθρωπιστική οργάνωση "Ας Σώσουμε τη Γενιά" βοηθά τους νέους που ζουν στην Τσετσενία να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία για να αποφύγουν την ένταξη σε ένοπλες ομάδες.

Πριν από ένα μήνα άγνωστοι απήγαγαν την 50χρονη Ναταλία Εστεμίροβα, στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Εστεμίροβα βρέθηκε νεκρή λίγες ώρες μετά την απαγωγή της στη γειτονική Ινγκουσετία.

Νεκρός επίσης βρέθηκε, ο αγνοούμενος επί δύο μήνες, Αντρέι Κουλάγκιν, επικεφαλής του τοπικού γραφείου της Spravedlivost (Δικαιοσύνη), μίας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ρωσική περιοχή της Καρελίας, περίπου 1.000 χλμ βόρεια της Μόσχας.