Κόσμος
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009 13:44

«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί»

Και στην ιστοσελίδα του BBC οι αποκαλύψεις για τις εκτελέσεις των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, λέει ο εκπρόσωπος του Ταλάτ. «Οι Ελληνοκύπριοι θα βγουν χρεωμένοι εάν οι Τουρκοκύπριοι αρχίσουν να ζητούν λογαριασμό για το ποιος σκότωσε ποιον».

Η συγκλονιστική ιστορία των πέντε Ελληνοκύπριων εθνοφρουρών που ενώ ήταν στα χέρια των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ και τα πτώματα τους ρίχθηκαν σε λάκκο στην περιοχή του Τζιάος, δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και στην ιστοσελίδα του BBC με τη συμπληρωματική πληροφορία ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κάλεσαν την Τουρκία να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία και να δώσει λεπτομέρειες για την τύχη των αγνοουμένων.

«Τα οστά πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου έχουν ταυτοποιηθεί 35 χρόνια από τότε που σκοτώθηκαν και ρίχθηκαν σε λάκκο» αναφέρει η είδηση του BBC σε ανταπόκριση από την Αθήνα του Μάλκομ Μπράμπαντ, με τη λεπτομέρεια ότι τα οστά ανευρέθησαν μαζί με τα οστά άλλων 14 ανδρών το 2006. Η είδηση αναφέρεται στη φωτογραφία όπου οι εθνοφρουροί φαίνονται γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, σημειώνοντας ότι αυτοί παραδόθηκαν όταν έμειναν από πυρομαχικά και ότι ένας από τους εθνοφρουρούς, ο Γιάννης Παπαγιάννης, φαίνεται να δέχεται τσιγάρο από ένα Τούρκο στρατιώτη .

Η είδηση αναφέρεται, επίσης, στην ανεύρεση των οστών δυο αναπήρων παιδιών. (Πηγή: ΚΥΠΕ)

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στο φως έρχονται και νέες λεπτομέρειες για τη σύλληψη των πέντε δολοφονηθέντων εθνοφρουρών στο χωριό Τζιάος το 1974.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος φωτογράφος, ο οποίος τράβηξε τη γνωστή φωτογραφία, ισχυρίζεται πως όταν συνελήφθη από τους Ελληνοκύπριους είχε στην κατοχή του έντεκα φιλμ από σκηνές του πολέμου. Ισχυρίζεται ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν στα χέρια τους και φωτογραφίες των πέντε στρατιωτών την ώρα που τους έθαβαν.

Ο Τούρκος φωτογράφος αναφέρει επίσης ότι τον ίδιο τον τραυμάτισαν Ελληνοκύπριοι, χτυπώντας τον στον ώμο, ενώ σκότωσαν τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων.

Όπως είπε ο Τούρκος φωτογράφος, πριν από πέντε χρόνια κλήθηκε από το Ραούφ Ντενκτάς και έδωσε κατάθεση για τα γεγονότα στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Τη μαρτυρία του Τούρκου φωτογράφου διέψευσε ο Ελληνοκύπριος τότε εθνοφρουρός Παύλος Βωνιάτης, ο οποίος τον είχε συλλάβει.

Ο κ. Βωνιάτης είπε ότι μπροστά από το φυλάκιο που υπηρετούσε εθεάθη αυτοκίνητο με τουρκική σημαία και στην προσπάθεια να το σταματήσουν σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Το αυτοκίνητο, συμπλήρωσε, σταμάτησε μπροστά από το φυλάκιο και ο ίδιος συνέλαβε το φωτογράφο τραυματισμένο. Από το αυτοκίνητο βγήκαν δύο Τουρκάλες με ένα παιδάκι, ενώ σε αυτό ήταν ακόμη ένα άτομο νεκρό. Όλοι, μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο στο νοσοκομείο.

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, η φωτογραφική μηχανή και τα φιλμ που είχε στην κατοχή του ο Τούρκος φωτογράφος, εστάλησαν στο ΓΕΕΦ και μερικές από αυτές δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια στην εφημερίδα Μάχη.

Στο μεταξύ, ο φωτογράφος Χρίστος Γιάγκου, ο οποίος εμφάνισε την επίμαχη φωτογραφία με τους αιχμαλώτους (που τράβηξε ο Τούρκος φωτογράφος) δήλωσε πως εμφάνισε συνολικά εκατό φωτογραφίες με στρατιώτες που συνελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό. Όλες οι φωτογραφίες, είπε, αφορούσαν συλλήψεις και δεν υπήρχαν εκτελέσεις ή ταφές.

Ο κ. Γιάγκου ανέφερε ότι τα σλαϊτς του τα έδωσε Ελληνοκύπριος έφεδρος αξιωματικός, τον οποίο γνωρίζει, στο τέλος Αυγούστου του 1974. Οπως είπε, ο ίδιος δεν κράτησε καμιά φωτογραφία ούτε και έχει δώσει μέχρι σήμερα κατάθεση για το θέμα.

Σε δηλώσεις του στη Χουριέτ, ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτσά επανέλαβε ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως οι Ελληνοκύπριοι θα βγουν χρεωμένοι, κατά την έκφρασή του, εάν οι Τουρκοκύπριοι αρχίσουν να ζητούν λογαριασμό για το ποιος σκότωσε ποιον.

Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»