Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι ιστορικά ασυνήθιστη και ίσως αποτελεί μέρος του φυσιολογικής ανόδου που κορυφώνεται κάθε 1.000 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Ο αριθμός τους πάντως ενδέχεται να συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι ιστορικά ασυνήθιστη και ίσως αποτελεί μέρος του φυσιολογικής ανόδου που κορυφώνεται κάθε 1.000 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Τα ευρήματα συνιστούν ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη αύξηση των κυκλώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής θα ανεβάσει περαιτέρω τον αριθμό τους.
Η έρευνα εντόπισε ότι ο αριθμός των κυκλώνων στον Ατλαντικό έφτασε στο ζενίθ περίπου το 1.000 μ. Χ., όταν ανήλθαν σε επίπεδα περίπου παρόμοια με τα σημερινά. Το 2005 σημειώθηκαν 15 κυκλώνες στον Ατλαντικό, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός τυφώνας Κατρίνα. Πριν και μετά το ζενίθ του 1.000 μ.Χ. παρατηρήθηκε μείωση των κυκλώνων στα επίπεδα των οκτώ με εννέα ετησίως.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Μαν από το κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που ήταν επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα συνιστούν ότι ο ετήσιος αριθμός των τυφώνων θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το ιστορικό ζενίθ στον αριθμό των κυκλώνων συνέπεσε με περιόδους υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας. «Αυτό μας λέει ότι η σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας και του αριθμού των κυκλώνων αποτελεί ένδειξη ότι ενδέχεται να δούμε αύξηση των τροπικών κυκλώνων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», καθώς η υπερθέρμανση οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας.
Ωστόσο, αυτή η αύξηση μπορεί να μετριαστεί εάν η κλιματική αλλαγή δεν εντείνει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, κάτι που αποτελεί αντικείμενο διαμάχης εντός της επιστημονικής κοινότητας. Αμφιλεγόμενο είναι επίσης το κατά πόσο η διαπίστωση ότι αυξήθηκαν οι κυκλώνες την τελευταία δεκαετία είναι ακριβής ή απλώς οφείλεται στις βελτιωμένες μεθόδους καταμέτρησής τους.
Πηγή: nature.com