Κόσμος
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009 18:53

Οικονομία και ανθρώπινα δικαιώματα συζήτησαν Μέρκελ-Μεντβέντεφ

Στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και στα ανθρώπινα δικαιώματα επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Ρώσου προέδρου στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών αυτό το έτος και η δεύτερη σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και στα ανθρώπινα δικαιώματα επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου ¶γγελα Μέρκελ και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών αυτό το έτος και η δεύτερη σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η κ. Μέρκελ καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τις πρόσφατες δολοφονίες υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων στο ρωσικό Καύκασο, χαρακτηρίζοντάς τις «απολύτως απαράδεκτες». Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι δολοφονίες ήταν «πολιτικές» και είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/14/1702233.htm

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την προσφορά της καναδικής Magna και της ρωσικής Sberbank να εξαγοράσουν μερίδιο στην Opel. Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι εξέφρασε την «ισχυρή προτίμησή» της για την προσφορά της Magna.

Παράλληλα, ο κ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε την ανάγκη για τη Ρωσία να επενδύσει στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας στη Γερμανία, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας, η οποία εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες.

«Γιατί έχουμε ανάγκη τέτοιες επενδύσεις τώρα, ακόμη και όταν η οικονομία είναι σε στενωπό; Ακριβώς για να εξέλθουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», όπως δήλωσε.

Σχετικά με τις σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο, ο Ρώσος πρόεδρος απέκλεισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κάθε προοπτική βελτίωσης των τεταμένων σχέσεων της Μόσχας με τη γειτονική Ουκρανία υπό την ηγεσία του προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο.

«Δεν βλέπω προοπτική αποκατάστασης ομαλών σχέσεων με τους νυν κυβερνώντες» την Ουκρανία, είπε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC