Οι κλιματικές αλλαγές, οι συρράξεις για τον έλεγχο υδάτινων πόρων και η ορθή διαχείριση των περιορισμένων αποθεμάτων θα τεθούν επί τάπητος στη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού που ξεκινά την Πέμπτη στη Στοκχόλμη, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 συνέδρων.
Oι κλιματικές αλλαγές, οι συρράξεις για τον έλεγχο υδάτινων πόρων και η ορθή διαχείριση των περιορισμένων αποθεμάτων θα τεθούν επί τάπητος στη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού που ξεκινά την Πέμπτη στη Στοκχόλμη, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 συνέδρων.
«Για εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία που ζουν σε όλο και μεγαλύτερες πόλεις, ζητήματα όπως το πολεοδομικό σχέδιο με το απαραίτητο σύστημα αποχέτευσης και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό ζητούν επιτακτικά λύσεις», υπογράμμισε η διευθύντρια του συνεδρίου Σεσίλια Μάρτινζεν.
«Στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού εξετάζουμε το ζήτημα των υδάτινων πόρων από μια πιο ευρεία σκοπιά και συνομιλούμε, με τον ιδιωτικό τομέα, ερευνητές, πολιτικούς, αλλά και απλούς επαγγελματίες που ασχολούνται καθημερινά με τη διαχείριση του νερού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Κόλιν Τσαρτρς τόνισε πως ο πλανήτης μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μόνον 2,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων επιπλέον, μέχρι το 2050, εξοικονομώντας νερό και αυξάνοντας την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών.
Η πρόκληση να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες μεγαλύτερων πληθυσμών με πιο δυτικότροπο διαιτολόγιο και η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα γίνεται μεγαλύτερη, λόγω της απειλής της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση των αγρών και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού με τα αστικά κέντρα ως προς την κατανάλωση ύδατος, επισημαίνει ο κ. Τσαρτρς.
«Αν προσέξει κανείς τις τρέχουσες τάσεις, θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο νερό και δεν το έχουμε», τόνισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης «Αναζωογονώντας την άρδευση στην Ασία» στο πλαίσιο των εργασιών της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού.
«Θα χρειαστούμε, το 2050, σχεδόν διπλάσια τροφή και βοσκή και περίπου διπλάσιες ποσότητες νερού από ό,τι σήμερα. Πολλές χώρες χρησιμοποιούν το 70% με 90% των υδάτινων πόρων τους στις αγροτικές καλλιέργειες. Εκτιμώ, ότι η αυτή η κατανάλωση θα περιοριστεί στο 60% με 70%, λόγω ανταγωνισμού από άλλες χρήσεις, όπως η αστυφιλία», σημείωσε ο ίδιος.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν φέτος στη Στοκχόλμη τα διαμεθοριακά ύδατα και τα προβλήματα που προκύπτουν όταν τα διαχειρίζονται περισσότερες από μια χώρα.
Διεθνείς συμφωνίες για μια οργανωμένη διασυνοριακή εκμετάλλευση δεν υπάρχουν, αναφέρει ο Αντερς Γέγκερσκογκ του Ινστιτούτο Νερού της Στοκχόλμης, υπογραμμίζοντας ότι «τα κράτη επιδιώκουν την θωράκιση της ασφάλειάς τους. Αυτό ισχύει και για τους υδάτινους πόρους. Οφείλουμε να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις για το πού θα χτιστεί ένα φράγμα, πού πρέπει να υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις έτσι ώστε να περιοριστεί η σπατάλη του νερού κατά τη διάρκεια της ύδρευσης».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και η διάβρωση των εδαφών θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών. Αναμένεται, μάλιστα, δραματική άνοδος των προσφύγων μέσα στα επόμενα 30 με 50 χρόνια.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού είναι «να δείξουμε στην παγκόσμια κοινότητα ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν άμεση σχέση με το νερό», τονίζει ο Σουηδός ειδικός Αντερς Γκέγκερσκογκ.
«Θέλουμε συνεπώς να δοθεί περισσότερο βάρος στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Η Σουηδία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ και ελπίζουμε ότι θα επηρεάσει τους ευρωπαίους εταίρους σε ότι αφορά την προστασία του κλίματος, καθώς και τη διαχείριση του νερού και των διαμεθοριακών υδάτινων πόρους», προσθέτει.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters