Κόσμος
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 11:38

Βία, εκφοβισμός και νοθεία επισκιάζουν τις εκλογές στο Αφγανιστάν

Περίπου 17 εκατομμύρια Αφγανοί προσέρχονται την Πέμπτη στις κάλπες για την εκλογή του προέδρου της χώρας, σε ένα κλίμα φόβου λόγω των απειλών των Ταλιμπάν για την εκδήλωση επιθέσεων, ενώ καταγγελίες για νοθεία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ, ενώ νωρίτερα δύο ρουκέτες έπληξαν στόχους στην πρωτεύουσα.

Περίπου 17 εκατομμύρια Αφγανοί προσέρχονται την Πέμπτη στις κάλπες για την εκλογή του προέδρου της χώρας, σε ένα κλίμα φόβου λόγω των απειλών των Ταλιμπάν για την εκδήλωση επιθέσεων, ενώ οι καταγγελίες για νοθεία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Δύο ρουκέτες έπληξαν σήμερα το προεδρικό μέγαρο και το αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ, ενώ επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά η δυναμική προεκλογική εκστρατεία του βασικότερου αντιπάλου του και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ενδέχεται να οδηγήσει σε δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του προέδρου.

Περισσότεροι από 300.000 Αφγανοί και ξένοι στρατιώτες θα φρουρούν τα περίπου 7.000 εκλογικά κέντρα, αλλά ο φόβος και η ανασφάλεια απειλούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι δεν θα διστάσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις στα εκλογικά τμήματα. Πηγές της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής δήλωσαν ότι το 12% των εκλογικών κέντρων ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά, λόγω της ανασφάλειας. Οι Ταλιμπάν θεωρούν ότι οι εκλογές είναι «μια ενορχηστρωμένη απάτη από τους Αμερικανούς».

Οι αντάρτες έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να ασκούν σημαντική επιρροή σχεδόν στο 50% της χώρας, σύμφωνα με ξένους παρατηρητές. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν φτάσει μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ από το 2001.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2004, ο Χαμίντ Καρζάι, έχοντας την υποστήριξη των Αμερικανών, είχε εκλεγεί με το 55,4% των ψήφων. Η δημοτικότητά του έχει μειωθεί τώρα αισθητά όμως, λόγω της έκρηξης της βίας, αλλά και της οικονομικής στασιμότητας. Παραμένει φαβορί όμως, χάρη στις συμφωνίες που έκανε με τοπικούς φυλάρχους, θρησκευτικούς παράγοντες και πολέμαρχους, οι οποίοι ελέγχουν εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι περισσότεροι από 40, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες. Δημοσκόπηση ενός αμερικανικού ινστιτούτου την περασμένη Παρασκευή προβλέπει ότι ο Καρζάι θα συγκεντρώσει το 44% της πρόθεσης ψήφου, ο Αμπντουλάχ 26%, ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού Ραμαζάν Μπασαρντόστ το 10% και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ασράφ Γκάνι το 6%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιεί το βρετανικό δίκτυο BBC, χιλιάδες εκλογικά δελτία διατίθενται προς πώληση και χιλιάδες δολάρια έχουν προσφερθεί για να αγοράσουν ψήφους. Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του, χίλια εκλογικά δελτία προσφέρθηκαν σε Αφγανό που εργάζεται για το δίκτυο έναντι 6 δολαρίων το ένα.

Εν τω μεταξύ, μία ρουκέτα έπληξε νωρίς σήμερα το προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ και μια δεύτερη το αρχηγείο της αστυνομίας στην αφγανική πρωτεύουσα, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Reuters, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Η πρώτη ρουκέτα προκάλεσε κάποιες ζημιές στο εσωτερικό του ισχυρά φρουρούμενου συγκροτήματος του προεδρικού μεγάρου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ.

Λίγο αργότερα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της Καμπούλ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/18/1703351.htm

Παράλληλα, οι νατοϊκές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, Associated Press