Κόσμος
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 20:32

ΗΠΑ: Καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων για τη νέα γρίπη

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές θα παραλάβουν 45 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον ιό της νέας γρίπης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε προγραμματίζεται η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού 160 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ σχεδίαζαν να έχουν παραλάβει 120 εκατομμύρια δόσεις.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές δεν θα έχουν παραλάβει παρά 45 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον ιό της νέας γρίπης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε προγραμματίζεται η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού 160 εκατομμυρίων πολιτών.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις βιομηχανίες, ελπίζουμε ότι θα έχουμε παραλάβει 45 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια θα παραλαμβάνουμε 20 εκατομμύρια δόσεις κάθε εβδομάδα, μέχρι να φτάσουμε στα 195 εκατομμύρια δόσεις που έχουμε παραγγείλει», δήλωσε ο Μπιλ Χαλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Αρχικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήλπιζε ότι θα είχε παραλάβει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πριν από το Δεκέμβριο, οπότε αρχίζει η εποχή κατά την οποία παρατηρείται έξαρση της γρίπης.

Στα τέλη Ιουλίου άρχισε η κλινική δοκιμή των πειραματικών εμβολίων ενάντια στον ιό Η1Ν1, για να διαπιστωθεί εάν είναι απαραίτητη μία ή δύο δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Times, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ αποδίδει την καθυστέρηση στην παραδοση των εμβολίων σε προβλήματα στην παραγωγή. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει τα εμβόλια σε πέντε φαρμακευτικές εταιρείες: τις Novartis, GSK, Sanofi, Medimmune και CSL.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο