Ανοιξαν σήμερα οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν εν μέσω απειλών από την πλευρά των Ταλιμπάν ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Ψήφισε ο πρόεδρος Καρζάι, ρουκέτες κατά εκλογικών κέντρων σε πολλές πόλεις της χώρας.
Ανοιξαν σήμερα οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν εν μέσω απειλών από την πλευρά των Ταλιμπάν ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της διαδικασίας.
Το πρωί, ρουκέτες έπληξαν τη νότια πόλη Κανταχάρ. «Ναι, έπεσαν ρουκέτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφού ψήφισε, ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας, Τουργιαλάι Ουέσα. Δημοσιογράφος του Reuters άκουσε δύο εκρήξεις στα προάστια της πόλης πριν ανοίξουν οι κάλπες, ενώ δυο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν πως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι σημειώθηκαν δυο επιθέσεις με ρουκέτες, η μια εκ των οποίων εξερράγη κοντά σε σχολείο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.
¶λλες τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην επαρχία Γκάζνι, νοτιοδυτικά της Καμπούλ, εκ των οποίων ορισμένες εξερράγησαν κοντά σε εκλογικό τμήμα. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. «Περίπου 30 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να ψηφίσουν. Έτρεξαν να φύγουν», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Γκάζνι.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (05:30 Ελλάδας). Από τους πρώτους που ψήφισαν, ήταν ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε εκλογικό κέντρο που βρισκόταν σε γυμνάσιο κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.
Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. «Θα είναι προς το συμφέρον του έθνους», είπε στους δημοσιογράφους, επιδεικνύοντας το δάκτυλό του, το οποίο είχε ανεξίτηλο μελάνι -μέτρο για την αποφυγή διπλοψηφιών. Ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν επεισόδια βίας, ο Αφγανός πρόεδρος είπε: «Δεν ανησυχώ».
Ο Καρζάι αντιμετωπίζει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Αμπντάλα Αμπντάλα, που θεωρείται ο επικρατέστερος εκ των αντιπάλων του, και άλλους 30 υποψηφίους, περιλαμβανομένων και δύο γυναικών. Αντίπαλοί του είναι επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ασράφ Γκάνι και ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού Ραμαζάν Μπασαρντόστ.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Καρζάι προηγείται με μεγάλο προβάδισμα, αλλά πιθανότατα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων (50% +1) που απαιτείται για να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν βασίζεται στην στήριξη ενός από τους πιο διαβόητους αρχηγούς ένοπλων ομάδων στη χώρα, γεγονός που θορύβησε δυτικές χώρες.
Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται μόλις για δεύτερη φορά στο Αφγανιστάν, ενώ είναι η τρίτη φορά που διεξάγονται εκλογές μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν και την εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους στη χώρα, στα τέλη του 2001. Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 17 εκατ. Αφγανοί. Περίπου 27.000 παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων 2.000 ξένων, επιβλέπουν την διαδικασία σε 6.500 εκλογικά τμήματα.
Όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, οι αρχές έστησαν σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη, με τους αστυνομικούς να κάνουν σωματική έρευνα σε οδηγούς κι επιβάτες οχημάτων. Καταστήματα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά και η αστυνομία έκανε συνεχείς ελέγχους στα ελάχιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Καμπούλ.
Δοκιμασία για την κυβέρνηση Ομπάμα
Η εκλογική διαδικασία θεωρείται δοκιμασία και για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ. Με απόφασή του φέτος αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν πάνω από 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες, αυξάνοντας την παρουσία των ξένων δυνάμεων στη χώρα σε πάνω από 100.000 άνδρες για πρώτη φορά.
Μία μέρα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών έξι Αμερικανοί στρατιώτες -τρεις κατ' άλλες πηγές- σκοτώθηκαν στο νότιο Αφγανιστάν, ενώ δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post ανέφερε πως το 51% των πολιτών των ΗΠΑ θεωρεί πως δεν αξίζει τον κόπο ο πόλεμος στη χώρα και μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της αποστολής νέων ενισχύσεων. Τον Αύγουστο σκοτώθηκαν πάνω από 50 ξένοι στρατιώτες στη χώρα, σύμφωνα με το icasualties.org.