Κόσμος
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009 16:43

Βρετανία: Ελεύθερος o βομβιστής του Λόκερμπι

Ελεύθερος αφέθηκε για ιατρικούς λόγους ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ ¶λι Μοχάμεντ αλ Μεγκράχι, ο μοναδικός που είχε καταδικαστεί για την επίθεση του Λόκερμπι και ο οποίος πάσχει από καρκίνο στο τελικό στάδιο.

Ελεύθερος αφέθηκε για ιατρικούς λόγους ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ ¶λι Μοχάμεντ αλ Μεγκράχι, ο μοναδικός που είχε καταδικαστεί για την επίθεση του Λόκερμπι και ο οποίος πάσχει από καρκίνο στο τελικό στάδιο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας.

«Είναι απόφασή μου ο κ. Αμπντέλ Μπάσετ ¶λι Μοχάμεντ αλ Μεγκράχι που καταδικάστηκε το 2001 για την επίθεση του Λόκερμπι και βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο καρκίνου του προστάτη να αφεθεί ελεύθερος για ιατρικούς λόγους και να του δοθεί άδεια να επιστρέψει στη Λιβύη για να πεθάνει εκεί"» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας Κένι Μακ¶σκιλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις 15:00 ώρα Ελλάδος στο Εδιμβούργο, ο υπουργός σημείωσε ότι ο Μεγκράχι θα οδηγείτο εντός μίας ώρας στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Λιβύη.

«Το δικαστικό μας σύστημα αξιώνει να απονέμεται δικαιοσύνη, όμως προβλέπει και την ύπαρξη συμπόνιας», σημείωσε ο Μακ¶σκιλ.

«Αφέθηκε ελεύθερος και αναμένεται να φτάσει στη Λιβύη τις προσεχείς ώρες», δήλωσε παράλληλα σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη ανώτερος Λίβυος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τη βαθιά τους λύπη για την απελευθέρωση του Μεγκράχι εξέφρασαν λίγο μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσής του οι ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απόφαση των αρχών της Σκωτίας να αφήσουν ελεύθερο τον ¶μπντελ Μπάσετ Μοχάμεντ αλ Μεγκράχι», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

O Μεγκράχι καταδικάστηκε το 2001 σε ισόβια κάθειρξη για την ανατίναξη του αεροσκάφους της Pan Am, πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, ενώ αυτό εκτελούσε πτήση από το Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στις 18 Δεκεμβρίου του 1988. Από την ανατίναξη του αεροσκάφους σκοτώθηκαν και οι 259 επιβαίνοντες και 11 άτομα στο έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters