Κόσμος
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009 15:13

¶νοδος - ρεκόρ της θερμοκρασίας των ωκεανών

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η θερμοκρασία των ωκεανών του πλανήτη τον Ιούλιο, αγγίζοντας τους 17 βαθμούς Κελσίου τα υψηλότερα επίπεδα από το 1880, οπότε και ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η θερμοκρασία των ωκεανών του πλανήτη τον Ιούλιο, αγγίζοντας τους 17 βαθμούς Κελσίου τα υψηλότερα επίπεδα από το 1880, οπότε και ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Associated Press - επικαλούμενο στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Στοιχείων για το Κλίμα (NCDC) - η θερμοκρασία αυτή ήταν υψηλότερη κατά περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1998. Η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία των ωκεανών ήταν 16,1 βαθμοί Κελσίου, το Δεκέμβριο του 1909.

Ειδικότερα, οι θερμοκρασίες στον Κόλπο του Μεξικού, όπου το ζεστό νερό τροφοδοτεί τους κυκλώνες, ανέρχονται σε περίπου 24,5 βαθμούς Κελσίου. Το μεγαλύτερο μέρος των υδάτινων μαζών στο βόρειο ημισφαίριο είναι αισθητά πιο ζεστό από ό,τι φυσιολογικά. Η Μεσόγειος είναι κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή από το φυσιολογικό, ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες απαντώνται στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.

Η θερμότητα γίνεται περισσότερο αισθητή όσο πλησιάζουμε στην Αρκτική, όπου οι θερμοκρασίες των θαλασσών είναι κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες του μέσου όρου. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Earth Science and Observation Center στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ουαλίντ Αμπνταλάτι, οι «γλώσσες» θερμού ύδατος ενδέχεται να συμβάλλουν στην τήξη των πάγων του Βόρειου Πόλου και να προκαλέσουν ακόμη τήξη πάγων στη Γροιλανδία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών συνιστά πιο δυσοίωνη ένδειξη του φαινομένου του θερμοκηπίου από ό,τι η αντίστοιχη άνοδος της θερμοκρασίας των χερσαίων επιφανειών, καθώς το νερό χρειάζεται περισσότερο χρόνο να θερμανθεί και δεν ψύχεται με την ταχύτητα που ψύχονται οι γήινες επιφάνειες.

«Το ζεστό νερό που βλέπουμε σήμερα δεν θα εξαφανιστεί, έτσι απλά, του χρόνου», προειδοποιεί ο επιστήμων κλιματικής αλλαγής στο πανεπιστήμιο Βικτόρια στη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς) Αντριου Ουίβερ. «Χρειάζεται πενταπλάσια ενέργεια για να θερμανθεί το νερό από ό,τι μια γήινη μάζα», πρόσθεσε.

Το πιο ζεστό νερό »επηρεάζει τον καιρό στη ξηρά. Αυτό είναι άλλος ένας πραγματικά σημαντικός παράγων που πρέπει να λάβουμε υπόψη», υπογράμμισε ο κ. Ουίβερ.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια μετεωρολογίας στο Georgia Institute of Technology Τζούντιθ Κάρι ανέφερε ότι η θερμοκρασία των υδάτινων μαζών σημειώνει άνοδο σε περισσότερες των συνηθισμένων περιοχές, εξέλιξη η οποία δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ