Κόσμος
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 16:10

Αφγανιστάν: Καταγγελίες Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ για παρατυπίες και νοθεία

Παρατυπίες και μαζική νοθεία κατήγγειλε σήμερα ο βασικός αντίπαλος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι στις αφγανικές προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Παρατυπίες και μαζική νοθεία κατήγγειλε σήμερα ο βασικός αντίπαλος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι στις αφγανικές προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

«Έγιναν ανωμαλίες, νοθεία και μαζικά τεχνάσματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, βασιζόμενος κυρίως στις πληροφορίες από τους δικούς του παρατηρητές στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας, το ποσοστό συμμετοχής που ανακοινώθηκε σε μερικές ζώνες ήταν «τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που μετρήθηκε στην πραγματικότητα» -δηλαδή «40% με 45% αντί για 10%», και με ψήφους «υπέρ του απερχόμενου προέδρου» Καρζάι, πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, οι παρατυπίες αφορούν στις ζώνες όπου η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, σχεδόν μηδενική. Αφορούν γενικά τα νότια και τα νοτιανατολικά τμήματα της χώρας, περιοχές που έχουν περισσότερο πληγεί από τη βία των ανταρτών, όπου η συμμετοχή στις εκλογές σπάνια ξεπέρασε το 10%, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Ο Αμπντουλάχ κατήγγειλε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες τις παρατυπίες στην περιοχή της Κανταχάρ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το επιτελείο του εξακολουθεί να ερευνά, «διότι δεν έχουμε ακόμη πλήρη ιδέα» για την κατάσταση.

«Καθώς πρόκειται για μαζικά τεχνάσματα, πιστεύω ότι ο λαός του Αφγανιστάν αξίζει να γνωρίζει αυτό που γίνεται, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενημερωθεί για τις ανησυχίες μας», τόνισε.

Το επιτελείο του κ. Αμπντουλάχ ανακοίνωσε ότι υπέβαλε 40 προσφυγές στην αρμόδια Επιτροπή. Στις περισσότερες καταγγέλλεται η στάση των τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζεται, έδιναν εντολή στους εκλογείς να ψηφίσουν τον Καρζάι.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο