Πολιτική
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009 10:46

Oι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων. Ολες οι βάσεις εισαγωγής.

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%, 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794 υποψήφιοι, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224.

Εκτός από την αύξηση του αριθμού των εισαγομένων, συγκριτικά με το 2008 παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων–επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά. Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ποσοστό 90% η αυξηση ξεπερνά το 4%, ενώ στο 10% η αύξηση που καταγράφεται είναι 1%. Σημαντική αύξηση των επιτυχόντων κατά 19% παρατηρείται στα Ημερήσια Τ.Ε.Ε., στα Εσπερινά Τ.Ε.Ε κατά 7% και στα Εσπερινά Λύκεια κατά 3,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σε 249 Πανεπιστημιακά τμήματα οι βάσεις σημείωσαν άνοδο και σε 88 τμήματα σημείωσανπτώση.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης και η μεγαλύτερη πτώση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων.

Αλμα των βάσεων σε όλες τις ιατρικές σχολές, από 170 έως 293 μόριακαι πτώση, που κυμάνθηκε από 62 έως 143 μόρια στις νομικές σχολές.

Οι κενές θέσεις εντοπίζονται κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα όπου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπαιδευτικών, ξεπερνούν τις 14.000.

«Αν και οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διεξήχθησαν με το νέο σύστημα και διήρκεσαν πάνω από δύο μήνες, εντούτοις ο προγραμματισμός και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν σχεδιαστεί από το Υπουργείο μας, εφαρμόστηκαν κατά γράμμα και με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΕΠΘ Νίκη Γκοτσοπούλου.

Τόσο η βαθμολογία όσο και τα ονομαστικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από σήμερα μετά τις 10.00 π.μ. από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. http://www.ypepth.gr ) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο http://www.ypepth.gr/efarmoges/epityxontes.php ). Επίσης μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο τηλ. 1500.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Προϋπόθεση εγγραφής είναι η βεβαίωση γνώσης της Ελληνικής γλώσσας για τους εισαγόμενους που δεν είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης Ελληνικού ή Κυπριακού Λυκείου. Αν δεν έχουν τη βεβαίωση αυτή, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την εισαγωγή τους, αφού θα έχουν αποκτήσει τη βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εισαγόμενοι χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους.

Επισημαίνεται ότι τα σχετικά δικαιολογητικά, που υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας καθένας από τους εισαγόμενους, θα σταλούν υπηρεσιακά στη σχολή επιτυχίας τους, εκτός των Κύπριων υπηκόων, των οποίων οι φάκελοι θα σταλούν με τη φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου απευθείας στις σχολές επιτυχίας τους.

Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Επίσης, δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθώς και από το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ πληκτρολογώντας τον εντεκαψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο).

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09(ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Δ/νση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους από 1-9-2009 μέχρι και 10-9-2009.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών για τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Α. Σπηλιωτόπουλος: Η νέα γενιά δημιουργεί την ελπίδα για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Την ικανοποίησή του για «την άψογη διεξαγωγή της διαδικασίας και τη συνεπή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ¶ρης Σπηλιωτόπουλος.

Ευχαρίστησε δε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία των εξετάσεων που, όπως ανέφερε, «εργάστηκαν σκληρά και υπεύθυνα για την επιτυχή και απρόσκοπτη ολοκλήρωσή τους, με ειλικρινή σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη τους επιτυχόντες, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα ξεκινά συμβολικά και ουσιαστικά ένα νέο στάδιο στη ζωή τους, με δικαιώματα και υποχρεώσεις, φιλοδοξίες και δημιουργικότητα. Ταυτόχρονα, η νέα γενιά, που από σήμερα εμπλουτίζει το φοιτητικό δυναμικό της χώρας, δημιουργεί σε όλους μας την ελπίδα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσα από την επιστήμη, την καινοτομία, την έρευνα».

Απευθυνόμενος δε σε όσους δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτές τις εξετάσεις, επεσήμανε: «Δεν είναι σχήμα λόγου ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και γεμάτοι ευκαιρίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους και να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους».