Πολιτική
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 09:07

Βουλή - Υπερψηφίστηκε στο Β’ Θερινό Τμήμα το ν/σ για τα ΤΕΙ

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ως ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική εξίσωση της τεχνολογικής με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο - ανάμεσά τους και το ΠΑΣΟΚ το οποίο το είχε υπερψηφίσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως επίσης και ο ΛΑΟΣ που είχε επιφυλαχθεί.

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ως ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική εξίσωση της τεχνολογικής με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο - ανάμεσά τους και το ΠΑΣΟΚ το οποίο το είχε υπερψηφίσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως επίσης και ο ΛΑΟΣ που είχε επιφυλαχθεί.

«Δεν είναι κακό να αλλάζεις άποψη, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να αιτιολογείς την οβιδιακή σου μεταμόρφωση» σχολίασε για την στάση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας, ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, προβάλλοντας στην ομιλία του τις διατάξεις από τις οποίες διαφαίνεται η περαιτέρω εξομοίωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ - και συνεπακόλουθα, η επιθυμία της κυβέρνησης «να κινούνται παράλληλα οι δύο τομείς και όχι ο τεχνολογικός να κοιτά τον πανεπιστημιακό από κάτω προς τα πάνω», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Αγκάθι» τα επαγγελματικά δικαιώματα

Κρίσιμο ζήτημα στο νομοσχέδιο, η ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, που προκάλεσε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Κατά τον υπουργό Παιδείας, «το ζήτημα εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως η κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον του κάθε πολίτη. Έχουν γίνει πολλά βήματα, προφανώς υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε - αλλά την προσπάθεια αυτή θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Για «κυβερνητική υποκρισία την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κολεγίων» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης: «Στην αίθουσα ηχεί η δήλωση του προηγούμενου υπουργού Ε. Στυλιανίδη, πως στα τέλη του 2008 θα έχουν δοθεί όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους αποφοίτους. Η δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί. Ο εισηγητής της ΝΔ, έκανε έκκληση στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό των πτυχιούχων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως μείωσε κατά 10% τις επιχορηγήσεις προς τα ΤΕΙ και επεσήμανε ότι από την ανακοίνωση των βάσεων προκύπτει πως αρκετές σχολές και τμήματα θα μείνουν χωρίς σπουδαστές. Ο κος Παπουτσής εκτίμησε επίσης πως η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί τα ΤΕΙ, προκειμένου να αξιοποιήσει κάποιους από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Πουλάτε ελπίδες στα ΤΕΙ, τα οποία όμως θα μπουν στον έλεγχο της Ε.Ε. και η χώρα θα καταστεί υπόλογη» υποστήριξε.

«Αν κάποια ΤΕΙ μένουν άδεια, αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτευόσασταν τα προηγούμενα χρόνια» απάντησε ο υπουργός Παιδείας, υποδεικνύοντας την ίδρυση τμημάτων για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων στην Περιφέρεια.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση, «συγκριτικά προς το 2003, αυξήσαμε τις επιχορηγήσεις κατά 95% όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, κατά 75% όσον αφορά την σπουδαστική μέριμνα και εγκρίναμε 117 εκ. ευρώ για έργα υποδομής και εξοπλισμού», σημείωσε.

Για το ΚΚΕ, τις θέσεις του οποίου ανέπτυξε ο Κ. Αλυσσανδράκης, το νομοσχέδιο κινείται στη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για εισαγωγή του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. «Η ρύθμιση για τα ερευνητικά εργαστήρια που έχουν την δυνατότητα να ζητούν ελεημοσύνη από φιλανθρώπους, να παίρνουν χρηματοδοτήσεις για να βγάζουν τα έξοδά τους σαν τα μικρά μαγαζάκια που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά το ένα απέναντι στο άλλο - αυτό θα μάθουμε τα παιδιά; Να τα πάμε στο σούπερ μάρκετ τότε, δεν είναι ανάγκη να τα πάμε στο Πανεπιστήμιο» σχολίασε ο βουλευτής.

Όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα, «το πρόβλημα της απασχόλησης των αποφοίτων, αποτελεί μέρος της κρίσης του συστήματος και δεν λύνεται με προεδρικά διατάγματα. Και σε καμία περίπτωση δεν λύνεται όταν αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος παρατήρησε πως «μπορούν να διεξάγονται μαθήματα του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, να παρακολουθούνται παραδόσεις σεμιναρίων, φροντιστηρίων, ασκήσεων και εργαστηρίων από σπουδαστές των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και από φοιτητές των πανεπιστημίων στα ΤΕΙ. Όλη αυτή η μετακίνηση, όπου μάλιστα ονομάζεται "ισότιμη συμμετοχή", με διαφορετικό υπόβαθρο, με διαφορετικούς κανόνες εισαγωγής, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων».

«Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται εύκολα ως ασύνδετο, αφού πραγματεύεται μια σειρά από ασύνδετες διατάξεις» εκτίμησε η Δ. Αράπογλου (ΛΑΟΣ). «Αυτό που κάποιοι έχουν καταφέρει προκειμένου να ικανοποιήσουν κομματικά και συντεχνιακά μικροσυμφέροντα, είναι να φέρουν σε σύγκρουση επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες που θα έπρεπε να γνωρίζουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και να συνεργάζονται αρμονικά στην επιστημονική και παραγωγική διαδικασία».

«Το αγκάθι για την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων - και αυτό δεν γίνεται να λυθεί με ένα νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο» υποστήριξε η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ