Κόσμος
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009 16:01

Προειδοποίηση Μέρκελ για νέες κυρώσεις στο Ιράν

«Το Ιράν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, εάν δεν επιδείξει προθυμία να διαπραγματευθεί στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ. «Ζωτικής σημασίας το πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών».

«Το Ιράν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, εάν δεν επιδείξει προθυμία να διαπραγματευθεί στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ.

«Αν ως το Σεπτέμβριο δεν υπάρξει θετική απάντηση, θα πρέπει να σκεφθούμε την επιβολή περαιτέρω μέτρων», είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει στο Ιράν διορία ως τον Σεπτέμβριο για να απαντήσει στην προσφορά των έξι μεγάλων δυνάμεων για εμπορικά κίνητρα προκειμένου να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Σε αντίθετη περίπτωση η Τεχεράνη θα διακινδυνεύσει αυστηρότερες κυρώσεις.

Στην ίδια συνέντευξη η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό τονίζοντας ότι το πάγωμα της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών είναι ζωτικής σημασίας για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία... και το πάγωμα του εποικισμού είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters